eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök sajtóértekezletet tart az elnök- és parlamenti választások első fordulójának estéjén Brazíliavárosban 2022. október 2-án. A baloldali Lula da Silva volt brazil elnöka voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Maffiavád alatt a volt brazil elnök

Pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt vádemelést javasol a rendőrség Jair Bolsonaro volt brazil elnök ellen a be nem jelentett szaúdi gyémántok ügyében, ami a politikus ellen indított második hivatalos eljárás az utóbbi két évben.

Májusban amiatt emeltek vádat a jobboldali volt elnök, mert az ügyészség szerint meghamisította koronavírus elleni oltási igazolását.

A brazil legfelsőbb bíróság még nem kapta meg a legújabb vádemeléssel kapcsolatos rendőrségi jelentést. Amint ez megtörténik, Paulo Gonet legfőbb ügyész elemzi a dokumentumot, és dönt arról, hogy vádat emel-e Bolsonaróval szemben, és bíróság elé állítja-e őt.

Bolsonaro egyelőre nem kommentálta a gyanúsítást, de ő és ügyvédei korábban mindkét ügyben, valamint a volt elnök ellen folyamatban lévő egyéb vizsgálatokban is tagadták bármilyen jogsértés elkövetését. Az egyik vizsgálat azt próbálja kideríteni, hogy a volt elnök részt vett-e a 2023. január 8-i brazíliai felkelés kirobbantásában, amelynek célja a hatóságok szerint erőszakos hatalomátvétel volt.

Tavaly a szövetségi rendőrség azzal vádolta meg Bolsonarót, hogy gyémánt ékszereket próbált becsempészni az országba 3 millió dollár értékben.

A rendőrség augusztusban közölte, hogy Bolsonaro készpénzhez jutott a Szaúd-Arábiából ajándékként kapott két luxusóra közel 70 000 dolláros (közel 25,4 millió forint) eladásából. Brazília megköveteli állampolgáraitól, hogy ha repülőgéppel érkeznek külföldről, nyilatkozzanak az ezer dollár dolláros értéket meghaladó árucikkekről, és ezen mentesség feletti összeg után az áruérték 50 százalékának megfelelő adót kell fizetniük. Az ékszerek adómentesek lettek volna, ha Szaúd-Arábia ajándékaként Brazíliának szánták volna őket, de úgy nem maradhattak volna Bolsonaro tulajdonában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×