eur:
393.12
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Olaf Scholz német kancellár (j) üdvözli Emmanuel Macron francia elnököt a lengyel-francia-német együttműködési csoport, az úgynevezett weimari háromszög vezetőinek csúcstalálkozója előtt Berlinben 2024. március 15-én. A weimari háromszöget 1991-ben alapította Lengyelország, Németország és Franciaország.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.

A kormánypártokhoz közel álló elemzők német példát idéznek fel: 2005 májusában az akkori szociáldemokrata kancellár, Gerhard Schröder elveszítette az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokat. Ennek nyomán arra a következtetésre jutott, hogy országos tekintélyének megőrzése érdekében szeptemberre előre hozott választásokat ír ki. Az akkori szociáldemokrata kancellár biztos volt a dolgában, de súlyosan csalódnia kellett.

Pártja számára az őszi szavazás olyan kudarccal ért véget, amelynek "kiheveréséhez" tizenhat évre volt szükség.

A tizenhat év a kereszténydemokrata Angela Merkel korszaka volt, amelyben mindvégig a CDU/CSU dominált, olykor "csak" koalíciós partnert váltott, a szociáldemokraták pedig 2021-ben szerezték vissza azóta nem éppen stabil hatalmukat.

Értesülések szerint "történelmi tapasztalatból" is a franciaországi eseményekről tartott vitát az SPD elnöksége. A párt társelnöke, Saskia Esken ugyan némi pozitívumot felfedezni abban, hogy a Marine Le Pen vezette győztes radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés a szavazatok "csak" 35 százalékát szerezte meg, azaz 65 százalék nem az ő táborára szavazott. A ZDF által idézett pártvezető úgy vélekedett, hogy ennek ellenére az eredményt nem szabad többé csupán figyelmeztetésnek tekinteni az európai demokratikus erők számára.

A német kormány szóvivője szokásos hét eleji sajtóértekezletén a franciaországi fejlemények kapcsán "teljesen normális demokratikus folyamatról" beszélt. A ZDF által idézett elemzők ugyanakkor a kijelentést úgy értékelték, hogy az a pragmatizmus és a szükséges semlegesség követelményét fejezte ki.

Az SPD koalíciós partnerei ugyanakkor egyértelműbben fogalmaztak. A liberális FDP főtitkára, Birjan Djir-Sarai "meggondolatlannak" tartotta Macron döntését. A Zöldek Pártjának társelnöke, Omid Nouripour egyenesen "nagyon aggasztónak" nevezte, hogy a francia elnök számításai nem váltak valóra. Némileg diplomatikusabban fejezte ki magát a zöldpárti külügyminiszter. Annalena Baerbock azt hangsúlyozta, hogy Németországnak és Franciaországnak különleges felelőssége van "közös Európánkért". Senkit sem hagyhat közömbösen ugyanakkor, ha egy olyan párt kerülne hatalomra, amely Európát a problémának, és nem a megoldásnak tekinti – tette hozzá a miniszter.

Az ellenzéki pártok részéről egyedül a CDU/CSU volt a kormánypártokéhoz hasonló állásponton. A CDU főtitkára, Carsten Linnemann szerint alapjaiban fogja megváltoztatni a német–francia kapcsolatokat, ha Marine Le Pen pártja a választások második fordulója nyomán abszolút többséget szerez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×