eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Police light on a car of the german police
Nyitókép: fhm/Getty Images

Mélyül a kémháborús válság a Kelet és a Nyugat között

A kínai és európai letartóztatások ismét felerősíthetik a Magyarországon szolgálatot teljesítő kínai rendőrökkel kapcsolatos félelmeket.

Kína azzal vádolta meg az Egyesült Királyság hírszerző szolgálatát, hogy kínai állami alkalmazottakat toborzott kémnek. A BBC idézi a kínai Állambiztonsági Minisztérium (MSS) hivatalos WeChat-csatornáján közzétett bejegyzést, amelyben arról írnak, hogy az MI6 munkatársai Kína ellen fordítottak egy Wang nevű kínai férfit és feleségét, akit Zhou-ként neveztek meg – idézi az economx.hu.

A bejegyzés szerint mindketten egy kínai állami ügynökség „alapvetően bizalmas” osztályain dolgoztak. A minisztérium szerint az MI6 akkor szervezte be a férfit, amikor 2015-ben az Egyesült Királyságba utazott egy kínai–brit csereprogram keretében. A brit ügynökök ekkor azzal az álcával, hogy öregdiákok, vacsorákra és túrákra hívták, hogy jobban megismerjék.

A kínai hatóságok szerint az MI6 munkatársai a férfi „erős pénzvágyát” használták ki, így vették rá arra, hogy fizetett tanácsadói szolgáltatásokat nyújtson. Bizonyos idő elteltével pedig már arra kérték fel, hogy szolgálja ki a brit kormányt jobb díjazásért és biztonsági ajánlatokért cserébe. A férfin keresztül ezt követően szervezték be a feleséget is.

A lap hozzáteszi: a korábban alacsony profiljáról ismert MSS augusztusban indult hivatalos csatornáján gyakran tesz közzé a fentiekhez hasonló információkat, januárban például óva intette állampolgárait azoktól az „egzotikus szépségektől”, akik külföldi kémügynökségek kezébe akarják csábítani őket. A külföldi kémek elleni harc különösen a tavaly júliusban hatályba lépett kémelhárítási törvény elfogadása után lángolt fel.

Eközben május közepén az Egyesült Királyság is vád alá helyezett két férfit amiatt, mert Kínának kémkedtek.A brit hatóságok szerint cikkeket, feljegyzéseket, dokumentumokat vagy információkat adtak át egy külföldi államnak. Kína „rosszindulatú rágalmazásnak” nevezte a vádakat. Másik három személlyel szemben pedig a hongkongi titkosszolgálatnak való kémkedés miatt emeltek vádat. De Belgiumban és Németországban is kínai kémek letartóztatásáról adtak hírt.

Fokozódhat a kémtevékenység

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár az economx.hu kérdésére elmondta, hogy Kína kifejezetten érdeklődik aziránt, hogy milyen technológiai lehetőségeket lehet megszerezni Európából, illetve a tengerentúlról, és ennek érdekében mindenféle tevékenységet képes elvégezni. Különösen a szankciók bevezetése óta figyelnek oda jobban arra, hogy akár kerülőutakon is hozzáférjenek ezekhez. Meglátása szerint ez a megnövekedett aktivitás a jövőben is folytatódni fog.

A szakértő hozzátette, hogy egyetért azokkal a brit állításokkal, miszerint vannak olyan országok, amelyek a kínai kapcsolatok miatt nem lépnek fel aktívan az ellen a tevékenység ellen, amit Kína folytat. (…)

A kínai megfigyeléstől és kémkedéstől való félelem nem új keletű jelenség Európában. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben fedte fel, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti azzal a céllal, hogy világszerte a kínai állampolgárok után kémkedjen, ellenőrizze őket, adott esetben pedig visszavigye őket Kínába.

Az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos ennek kapcsán áprilisi elején úgy fogalmazott az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén, hogy az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy a kínai rendőrőrsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére. Valamint ígéretet tett, hogy az EU komoly lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik az EU-n kívülről a demokráciát alá akarják ásni.

A gazdasági oldal emlékeztet, hogy Magyarországon is nagy port kavart az a február közepén megkötött kétoldalú megállapodás, amelynek keretében a kínai rendőrség tagjai is járőrözhetnek Magyarországon. Ennek részleteiről itt írtunk.

Hszi Csin-ping budapesti látogatása során Orbán Viktor miniszterelnök a Telex kérdésére arról beszélt a témában, hogy ez egy közrendvédelmi kérdés, aminek semmi köze a nemzetbiztonsághoz. Arról van szó, hogy reményeik szerint el fogják árasztani a következő időszakban a legnépszerűbb magyarországi turisztikai célpontokat a kínaiak, ezért van szükség a kínai rendőrökre, akik beszélik a nyelvet. A kormányfő szerint ez a gyakorlat ismert más országok esetében is, ez nem csak Magyarországon van így.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×