eur:
394.13
usd:
366.42
bux:
71817.89
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Pixabay

Most talán többet megtudunk arról, hogy mit is okozott valójában a Covid-járvány

A nagyszabású brit Covid-vizsgálat elkezdi felmérni, milyen hatással volt a világjárvány a gyerekek és fiatalok fejlődésére, az oktatásukra, a mentális egészségükre és a közösségi média-használatukra.

A vizsgálat során különös figyelmet fordítanak a sajátos nevelési igényű, fogyatékkal élő, valamint különböző etnikai és egyéb háttérrel rendelkező gyermekek meghallgatására. A nyilvános meghallgatások várhatóan 2025-ben kezdődnek - írja a BBC híradása alapján a Portfolio.

A 2022-ben bejelentett, Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra kiterjedő kutatást kritikák érték, amiért egyáltalán nem említette a járvány ifjúságra gyakorolt hatásait. Egy nyilvános egyeztetést követően azonban végül ezeket az aspektusokat is beépítették a dokumentumba.

Maga a kutatás még abban az évben el is indult, az első nyilvános meghallgatások pedig 2023-ban kezdődtek. Az eljárást Heather Hallett, a fellebbviteli bíróság korábbi bírája vezeti.

Eddig hét modult vitattak meg nyilvánosan, amelyek között szerepelt az Egyesült Királyság felkészültsége egy világjárványra, valamint a döntéshozatal és politikai kormányzás kérdései

- írja a lap.

Heater Hallett elmondta, hogy a nyolcadik modul kifejezetten azt vizsgálja majd, mennyire vették figyelembe a gyerekeket az akkori döntések meghozatalakor. Úgy fogalmazott: "A világjárvány sokféleképpen érintette a gyermekeket és fiatalokat: elvesztették szeretteiket, tanulmányi lehetőségeiket, szociális fejlődésük éveit és kapcsolataikat családjukkal és barátaikkal".

A gyerekekre és fiatalokra koncentráló modul témái között megtalálható, hogy

  • mennyire vették őket figyelembe a világjárványra vonatkozó tervezés során;
  • milyen mértékben vették figyelembe a maszkok használatának, illetve a közösségi távolságtartásnak a hatását;
  • milyen hatással volt a világjárvány az oktatásukra;
  • milyen hatást gyakorolt a járvány a fizikai és mentális egészségükre és az egészségügyhöz való hozzáférésükre;
  • hogyan befolyásolta a szociális ellátási szolgáltatásukhoz való hozzáférésüket;
  • és hogyan hatott az internethez, közösségi médiához és online erőforrásokhoz való hozzáférésükre.

Az Egyesült Királyság azon lakói, akik szeretnének véleményt nyilvánítani ebben a modulban, 2024. június 17-ig jelentkezhetnek a Covid-vizsgálat honlapján.

Mint írják, egy másik kutatási projekt is folyamatban van, melynek célja, hogy összegyűjtse a gyermekek és fiatalok véleményét arról, hogyan érintette őket a Covid-járvány. Ez biztosítja majd, hogy széles körű társadalmi visszajelzéseket kapjanak. Az Every Story Matters projekt keretében szülők, gondozók, tanárok és más olyan emberek történeteit is összegyűjtik, akik fontos szerepet játszottak abban az időszakban a gyermekek életében.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×