eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Brüsszel, 2024. április 11.Az ülésterem az uniós villamosenergia-irányelv módosításáról tartott szavazás előtt az Európai Parlament (EP) kétnapos brüsszeli plenáris ülésének második napi tanácskozásán 2024. április 11-én. Az EP elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az uniós villamosenergia-piac reformját.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Alapjogokért Központ: Brüsszelben figyelmen kívül hagyják a béke iránti igényt

A civil szervezet szerint a békepárti hangok elszigetelődése egyértelműen jelzi, hogy az unió eltávolodott az alapértékeitől és a saját polgáraitól.

Csütörtökön Brüsszelben tartották az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó csúcsjelöltek vitáját - ahogy erről az Infostart korábban beszámolt. A vita fő tanulságainak egyike, hogy a háborús uszító megnyilvánulások, gondolatok, amelyek Brüsszelben vannak, felelőtlenek, és figyelmen kívül hagyják az európai polgárok valódi igényét: a békét - közölte az Alapjogokért Központ.

Kovács Attila, a központ európai uniós kutatási igazgatója szavait idézve azt írták, olyan vezetőkre és európai parlamenti képviselőkre van szükség, akik elég bátrak ahhoz, hogy a nyilvánosság előtt is kimondják: békére van szükség az európai kontinensen, a háborús cselekményeket azonnal be kell szüntetni.

Csakis tárgyalásos úton van lehetőség a fennálló fegyveres-geopolitikai konfliktus rendezésére - hívták fel a figyelmet. A központ hangsúlyozta: június 9-én a polgárok kezében van a döntés, hogy kérnek-e a háborús uszításból.

"A józan észt képviselő politikai szereplők két okból sem vettek részt a vitán: egyrészt abban hisznek, hogy az európai politikai pártok helyett a tagállamoknak kell meghatározniuk az unió következő vezetőjének személyét, másrészt nem akarnak sorsközösséget vállalni a háborúpárti erőkkel" - olvasható a közleményben, amely szerint az Európai Unió és a NATO tovább szítják a háború lángjait.

"Ezen intézmények folyosóin most olyan háborús uszítók járnak-kelnek, akik kontinensünk békéjét és stabilitását fenyegetik" - hangsúlyozták.

Lajkó Fanni elemzőt idézve kitérnek arra is, hogy a békepárti hangok elszigetelődése egyértelműen jelzi, hogy az unió eltávolodott az alapértékeitől és a saját polgáraitól. Az elemző hangsúlyozta, hogy a vezetők föderalista törekvéseiktől elvakulva Ukrajnát helyezik előtérbe Európa belső stabilitásával szemben, úgy látszik, elfelejtették múltunk tanulságait, és a diplomáciát a pusztítással cserélnék fel.

Rögzítette: a magyar emberek továbbra is elkötelezettek az EU eredeti eszméje - a béke és a stabilitás projektje - mellett. "Fel kell emelkednünk és egy békét támogató többséget kell létrehoznunk, amely visszavezeti az uniót a helyes útra" - fogalmazott Lajkó Fanni.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×