eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart az ukrajnai helyzetről a washingtoni Fehér Házban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Joe Biden ellenzi a rafahi hadműveletet

Az amerikai elnök ezt telefonon el is mondta Benjámin Netanjahunak.

Joe Biden amerikai elnök telefonon erősítette meg hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy nem támogat átfogó katonai akciót a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban - áll a Fehér Ház közleményében.

A két vezető közötti telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatás szerint az izraeli kormányfő egyetértett azzal, hogy Izrael felől a Kerem Salom-i átkelőt nyitva kell tartani a palesztinoknak szánt humanitárius szállítmányok előtt a Gázai övezet irányába.

A megbeszélésen Joe Biden megemlékezett az izraeli Holokauszt Emlékezet Napjáról, és egyetértett abban is, hogy erőteljesen fel kell lépni az antiszemitizmussal és a "gyűlöletalapú erőszak" minden formájával szemben.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján az izraeli hadsereg által tervezett művelettel kapcsolatban szintén kijelentette, hogy az amerikai adminisztráció nem támogat nagyszabású katonai akciót. Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne. Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok eljuttatott az izraeli kormányhoz olyan javaslatot, amely korlátozott és célzott hadműveletről szól Rafah esetében, de Izrael eddig nyilvánossá vált terveiben ezek nem köszönnek vissza.

Matthew Miller hangsúlyozta, hogy a Hamász tűzszüneti tervre vonatkozó hétfői beleegyező válaszát az amerikai kormány tanulmányozza és megvitatja partnereivel. Hozzátette, hogy Robert Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a Közel-Keleten tartózkodik, és egyeztet a tűzszünettel kapcsolatban is.

A külügyminisztérium szóvivője kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy az amerikai kormányt mélyen aggasztja, hogy Izrael betiltotta az al-Dzsazíra arab nyelvű, katari központú hírtelevízió működését az országban.

Matthew Miller az orosz elnök nem-stratégiai nukleáris fegyverekre vonatkozó hadgyakorlattal kapcsolatos bejelentéséről úgy nyilatkozott, hogy az amerikai adminisztráció felelőtlennek tartja az orosz kormány hozzáállását, és nyilatkozatait, ugyanakkor Washington egyelőre nem látja jelét annak, hogy az orosz haderő nukleáris fegyver bevetésére készülne Ukrajnában, és ezért nem tartja indokoltnak az amerikai nukleáris erők elhelyezkedésének módosítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×