eur:
387.46
usd:
357.03
bux:
68349.79
2024. május 17. péntek Paszkál
Oil storage tanks, operated by Rompetrol, stand near a gas station in Bucharest, Romania, on Thursday, March 24, 2011. Romania is unlikely to accept an offer by Rompetrol Group NV, the countrys second-largest oil refiner, to pay back only part of its debt, the head of the tax agency said. Photographer: Aga Luczakowska/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Aga Luczakowska/Bloomberg via Getty Images

Beperelték a román államot

Beperelte a román államot a bíróságon a Rompetrol kőolajipari vállalat - írta az economica.net.

A Rompetrol Rafinare SA a 2022-ben bevezetett szolidaritási adó miatt nyújtott be keresetét.

A magas energiaárak kezelésére vonatkozó 186/2022-es sürgősségi rendelet elfogadását követően a Rompetrol Rafinare SA 2023 júliusában 128 millió dollárt fizetett – idézi az economica.net a vállalat 2023-as jelentését. A cég a többletteher miatt kifogással élt az adóhatóságnál (ANAF), amely elutasította azt. Ezt követően nyújtotta be a bírósági keresetet a kazah tulajdonban levő Rompetrol Rafinare. A cég arra hivatkozva kéri felmentését a szolidaritási adó befizetése alól, hogy 2018 és 2021 között folyamatosan veszteséges volt, összesen 705 millió dollár (mintegy 258 milliárd forint) veszteséget számolt el.

A romániai kőolaj- és gázipari cégek különadója a 2022-es és 2023-as bruttó nyereségük azon részének 60 százalékát teszi ki, amely több mint 20 százalékkal meghaladja a 2018-2021-es időszak átlagos profitját.

A 2022-es évet 90 millió dollár adózás utáni nyereséggel zárta a vállalat, miközben 128 millió dollár szolidaritási adót fizetett, a bevételei pedig 35 millió dollárral csökkentek a bukaresti kormány által az adott év július 1-től bevezetett üzemanyagár-csökkentési intézkedése miatt. A Rompetrol Rafinare a kazah KazMunayGas International cégcsoport tagja, két kőolajfinomítót működtet Romániában. A csoport tagja a legnagyobb romániai üzemanyagforgalmazók közé tartozó Rompetrol Downstream is.

Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Idén felpöröghet a naperőmű piac, mutatjuk mi hajtja az ágazatot

Magyarországon 2 gigawatt potenciálisan értékesíthető, már termelő naperőművi kapacitás épült fel az elmúlt években. További 1 gigawatt még megépítendő, de a tervezése és engedélyezése már olyan fázisban tart, ami már így is piacképessé (ready to build) teszi a projekteket. Az erőművek mérete szerint a piac elaprózódott, ám a tulajdoni arányok miatt további koncentráció nem várható. Ennek ellenére a napelemparkok piaca felfutás előtt áll - írja elemzésében Szőlősi Ferenc a KPMG Corporate Finance Advisory üzletágának igazgatója és Börözc Artúr Zoltán, a tanácsadócég Energy & Utilities üzletágának igazgatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×