eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az izraeli légicsapások miatt otthonukból elmenekült palesztinok tábora a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, az egyiptomi határ közelében 2024. április 4-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. A Gázai övezetben legkevesebb 1,9 millió ember kényszerült a harcok miatt otthona elhagyására.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Netanjahu kilátásba helyezett egy újabb katonai offenzívát

A pontos dátum még nem ismert.

Izrael kilátásba helyezte a Gázai övezet déli részén található Rafah megtámadását – írja a BBC az izraeli miniszterelnök bejelentése alapján.

Benjamin Netanjahu beszédében nem árulta el a pontos dátumot, csak annyit közölt, hogy a tervezett offenzíva „az ottani terrorista zászlóaljak felszámolásához” és „a teljes győzelemhez” szükséges – idézi a hvg.hu a brit közszolgálati műsorszolgáltatót.

A miniszterelnök beszédét követően Izraelben bejelentették, hogy 40 ezer sátrat vásárol, hogy felkészüljön a több százezer palesztin evakuálására Rafah városából.

Az izraeli kormány hetekkel ezelőtt jelezte, hogy katonai műveletet kíván indítani az egyiptomi határon fekvő város ellen, ahol több mint 1,5 millió, a Gázai övezet északibb területeiről elmenekült palesztin húzza meg magát.

Azóta a világ vezetői közül többen is arra szólították fel Izraelt, hogy ne vonuljon be hadseregével a városba. Egyiptom, Franciaország és Jordánia vezetői kedden közös felszólalásukban figyelmeztették Izraelt, hogy az offenzíva „veszélyes következményekkel” járna, és „regionális eszkalációval fenyegetne”.

Eközben Egyiptomban folytatódtak a Hamász és Izrael közötti tárgyalások a túszok és foglyok cseréjéről és a tűzszüneti megállapodásról. Ezzel kapcsolatban Netanjahu úgy fogalmazott: „részletes jelentést kaptam a kairói tárgyalásokról, folyamatosan dolgozunk céljaink elérésén, mindenekelőtt a túszok szabadon bocsátásán és a Hamász feletti teljes győzelem elérésén”.

Egy magas rangú Hamász-tisztviselő hétfőn azt mondta, hogy az izraeli javaslatok nem feleltek meg a követeléseiknek, de ennek ellenére megvizsgálják azokat.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×