eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Félelmek: meglehet, hogy csupán pirruszi győzelmet arattak a kannabisz pártolói Németországban

Berlin szívében, a Brandenburgi kapunál április első napján több százan, többnyire fiatalok ünnepelték az új "időszámítást", azaz a kannabisz korlátozott legalizálásának beköszöntését. Heves, csaknem két éve tartó politikai és közéleti vita után győztek a kannabisz, más néven a marihuána hívei, akiknek élharcosa az egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach volt. A törvényt ellenzők szerint azonban a neheze csak most következik.

Az orvosból lett politikus Karl Lauterbach abból az elvből indult ki, hogy a kannabisz rekreációs célú engedélyezésének több lesz a haszna, mint az a kár, amit a tiltás az illegális fogyasztók, mindenekelőtt a fiatalok egészségének okozott.

Lauterbach tűzön-vízen át védte a javaslatot, amelynek rendkívül heves politikai és szakértői viták után végül - a kormánykoalíciós többségnek köszönhetően - a parlament is zöld jelzést adott.

A miniszter szerint a szigorú tilalmi politika "megbukott",

érvei között szerepelt, hogy a szigorú szabályozással az egészségvédelmet javítani, a feketepiacot és a szervezett kábítószer-bűnözést pedig fékezni lehet

A törvény a felnőttek és úgynevezett kannabiszklubok számára lehetővé teszi a kábítószer korlátozott mennyiségű termesztését és birtoklását.

A 18 éven felüliek áprilistól maximálisan 25 gramm kannabiszt birtokolhatnak, és csak saját fogyasztásra. Egy-egy lakásban legfeljebb három tő kendert termeszthetnek, ugyancsak kizárólag saját fogyasztásra, és legfeljebb 50 gramm mennyiségben.

A termesztés másik legális formája, amely július 1-től lesz engedélyezett, a legfeljebb ötszáz fős úgynevezett kannabiszklubok azonban csupán a tagjaikat láthatják el termékükkel, havonta fejenként összesen 50 gramm mennyiségben.

A kormánykoalíció pártjaival szemben szögesen ellentétes álláspontot képviseltek az ellenzéki pártok, élükön a konzervatív CSU/CSU pártszövetséggel, valamint tekintélyes orvosi szervezetek, illetve egészségügyi szakértők. Fő érvük az volt, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lesznek az áldozatai.

A konzervatív pártok a leghatározottabban elutasították a részleges legalizálást. Szerintük az új törvény valóban "történelmi napot" jelent, olyan napként azonban, amelyen a kormánykoalíció "példátlan gazdaságösztönző programot" indított a feketepiac további élénkítésére.

A pártszövetség szerint már következő hetekben a korábbi készletekből származó illegális kannabisz fogja elárasztani a piacot.

Bajország miniszterelnöke, Markus Söder végzetes hibáról beszélt, hangsúlyozva, hogy Bajorországban különösen szigorúan akadályozzák meg a "füvesek" dolgát.

Szakértők utaltak arra, hogy

az elmúlt években a kannabisz a tiltás ellenére nagyon elterjedt Németországban.

Ebből kiindulva elengedhetetlen több intézkedés újragondolása, az állandó ellenőrzés, valamint az ifjúságvédelem fokozása. A megnövekedett kockázatokkal kapcsolatban különösen fontos a felvilágosítás, különös tekintettel a fiatal felnőttekre és nem utolsósorban a szülőkre.

Tiltakoztak a rendőri szervezetek is, utalva arra, hogy a részleges legalizálás még inkább a feketepiac fellendüléséhez vezethet.

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozva Marco Bushmann igazságügyi miniszter ezzel szemben azt jövendölte, hogy a részleges legalizálás "középtávon" a jelenleginél kevesebb munkát ad majd mind az igazságszolgáltatás, mind a rendőrség számára.

Azt ugyanakkor a miniszter is elismerte, hogy a "korszakváltás" a közvetlen munkaterhek megnövekedését eredményezi, de hosszabb távom azonban mind az igazságszolgáltatás, mind a rendőrség tehermentesül.

A részleges legalizálás a jövőt illetően számos problémát vethet fel,

szól a további szakértői figyelmeztetés. Nem csupán a fogyasztás kapcsán nőhetnek az elsősorban a fiatalokat veszélyeztető egészségügyi kockázatok, de a kábítószer-kereskedelem miatt a szervezett bűnözés is erősödhet.

A törvény elfogadása után a szövetségi tartományok jogi hatóságainak feladatai is jelentősen megnövekednek. Az igazságügyi illetékeseknek ugyanis a törvény értelmében amnesztiát kell biztosítaniuk a korábbi "kannabiszbűncselekmények" legtöbb elkövetőjének.

Általános az a vélekedés, amely szerint a részleges legalizálás több területen további tisztázásra szorul, és számos új problémát vet fel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×