eur:
393.11
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök beszél támogatóihoz egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Hamis oltási igazolása miatt emelnek vádat a korábbi brazil elnök ellen

A brazil szövetségi rendőrség hivatalosan is megvádolta Jair Bolsonaro volt elnököt.

A szövetségi kormány ellenőrzési hivatala már korábban megállapította, hogy Bolsonaro oltási igazolása hamis. A volt brazil elnök, aki a koronavírus-járvány idején többször megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát, a hivatalos nyilvántartás szerint 2021 júliusában kapott védőoltást egy Sao Paolóban. Az igazoláson szereplő adatok hitelessége miatt tavaly májusban indítottak vizsgálatot a szövetségi kormány ellenőrzési hivatala.

A hatóság megállapította, hogy az igazoláson szereplő adatok nem felelhetnek meg a valóságnak, mert Bolsonaro az oltás állítólagos felvétele előtt egy nappal elhagyta a várost, Brasíliából pedig csak három nappal később utazott el ismét. Az az ápoló, aki az igazolás szerint beadta a védőoltást, tagadta, hogy beoltotta volna az akkori elnököt, mindemellett a feltüntetett oltóanyag azon a napon nem volt elérhető azon a helyen, ahol a papír szerint Bolsonaro oltást kapott.

A névtelenséget kérő források szerint Bolsanarót azzal vádolták meg, hogy hamis adatokat juttatott az ország közegészségügyi rendszerébe (SUS) és bűnszervezetet hozott létre. A volt elnök a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy nem vette fel a vakcinát, és semmi rosszat nem tett.

"Ez egy szelektív nyomozás. Nyugodt vagyok. A világ tudja, hogy nem vettem fel a vakcinát" - mondta Bolsonaro.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Brazíliában követelte az egyik legtöbb halálos áldozatot járvány, több mint 700 ezren vesztették életüket. A 68 éves Bolsonarót két, hatalommal való visszaélés miatti ügyben már elítélték, emiatt 2030-ig nem indulhat újra az elnöki posztért, de ettől függetlenül máig a brazil belpolitika aktív szereplője.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×