eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel tartott stockholmi sajtóértekezleten 2023. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer

Jerevánt és Bakut békélteti a NATO-főtitkár

Tartós békét garantáló megállapodás aláírására szólította fel Jerevánban a NATO-főtitkár Örményországot és Azerbajdzsánt.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg leszögezte: hisz abban, hogy - éveken át tartó konfliktusok után - a két ország képes "hosszú távú békét" kötni. Elmondta, hogy a NATO kiáll Örményország szuverenitása és területi egysége mellett, valamint méltatta Pasinján szerepét a béke és a demokrácia megőrzése irányában tett erőfeszítésekben, illetve köszönetet mondott Örményország Ukrajnával vállalt szolidaritásáért.

Az örmény kormányfő kiemelte, hogy Jereván fenn szeretné tartani a NATO-val folytatott politikai párbeszédet, és növelné az együttműködést az észak-atlanti szövetség tagországaival. Rendkívül fontosnak nevezte továbbá, hogy Örményország erősítse védelmi kapacitásait "a térségben zajló események nyomán".

Jereván februárban felfüggesztette részvételét a moszkvai vezetésű Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében, és Pasinján több alkalommal is jelezte, hogy országa kiléphet a több volt szovjet tagköztársaságot tömörítő szervezetből. Stoltenberg hétfőn Azerbajdzsánban járt, ahol szintén sürgette a feleket, jussanak el egy olyan megállapodáshoz, amely tartós stabilitást garantál a régióban.

Az elsősorban Hegyi-Karabah miatt feszült viszonyban álló, szomszédos dél-kaukázusi országok tavaly év végén közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×