eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök felvonja hazája zászlaját Sztyepanakertben, azeri nyelven Khankendiben, az Azerbajdzsánhoz tartozó, de egyoldalúan kikiáltott, örmények lakta Hegyi-Karabah Köztársaság fővárosában 2023. október 15-én. Aliyev Hegyi-Karabahba látogatott, miután az Azerbajdzsán által indított szeptember 19-i villámoffenzíva eredményeképpen országa visszanyerte a teljes ellenőrzést a szakadár terület fölött.
Nyitókép: MTI/EPA

Választás - Azerbajdzsánban minden marad úgy, ahogy volt

Az előzetes adatok szerint a hivatalban lévő elnök, Ilham Aliyev a szavazatok 92,05 százalékával megnyerte az előrehozott elnökválasztást.

A helyi AzTv tévécsatorna adásában Mazahir Panahov, a központi választási bizottság vezetője csütörtök reggel számolt be a szavazóhelyiségek több mint 93 százalékából származó jegyzőkönyvek feldolgozásának eredményéről.

Ilham Aliyev ötödik alkalommal szállt versenybe az elnöki tisztségért.

A második helyen Zahid Oruj parlamenti képviselő, független jelölt végzett a voksok 2,19 százalékával. A többi öt jelölt ennél is kevesebb szavazatot kapott.

A központi választási bizottság adatai szerint a végleges választási részvétel 76,73 százalékos volt, a 6 478 840 regisztrált választópolgárból 4 971 032 vett részt a választáson. A legutóbbi, 2018-as választáson a részvételi arány 74,5 százalék volt.

A mostani választás legfőbb jellemzője az volt, hogy Azerbajdzsán történetében először az ország teljes területén tartották meg, beleértve a Baku által visszafoglalt örmény enklávé, Hegyi-Karabah körzeteit is. Karabahban 26 szavazóhelyiséget nyitottak meg, és 23 ezer embert vettek fel a szavazólistákra.

Ilham Aliyev családjával együtt Hegyi-Karabah székhelyén, Hankendiben (Sztyepanakert) adta le szavazatát, eltérően a korábbi választásoktól, amikor a fővárosban szavazott.

A központi választási bizottság nem regisztrált semmilyen jogsértést a választási kampány során - mondta Panahov a tévéadásban.

Összesen 790 megfigyelő vett részt a választás szabályosságának ellenőrzésében, akik 89 országból érkeztek, és 72 nemzetközi szervezetet képviseltek.

A választás végeredményét február 9-én teszik közzé.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×