eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Brüsszel, 2018. február 5.Salah Abdeslam, a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrorista merényletsorozat marokkói származású, francia állampolgárságú fővádlottja perének első tárgyalásán egy brüsszeli bíróságon 2018. február 5-én. A merényletsorozat főszervezőjének tartott Abdeslamot gyilkossági kísérlettel vádolják, mert rálőtt az őt elfogni próbáló rendőrökre Brüsszelben. (MTI/EPA/AFP pool/Emanuel Dunand)
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Emanuel Dunand

Salah Abdeslamot átszállították Franciaországba

Ügyvédjei tiltakoztak az átszállítás ellen. Salah Abdeslamot a francia és a belga bíróságok is elítéltek a 2015. november 13-i párizsi, illetve a 2016. márciusi brüsszeli merényletekben való részvételéért.

"Egy Párizs környéki börtönben tartják fogva" - közölte Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter. Egy meg nem nevezett hivatalos forrás megerősítette az RTL kereskedelmi rádió értesülését, miszerint Salah Abdeslam a Párizstól délre található Réau büntetés-végrehajtási intézetébe került.

"A francia igazságszolgáltatás döntésének és az áldozatokat képviselő egyesületek kívánságának megfelelően itt fogja letölteni a tényleges életfogytiglani büntetését", amelyet Franciaországban szabtak ki rá - írta az X közösségi oldalon az igazságügyi miniszter.

Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak az iszlamista terrorcsoportnak, amely 2015. november 13-án 132 embert ölt meg Párizsban és Saint-Denis-ben. A merényletsorozatot az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, amelynek az egyik, Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben a nemzetközi repülőtéren és a Maalbeek metróállomáson. A merényletekben 32 ember halt meg, és több mint háromszázan megsebesültek. Abdeslamot 2022. június 29-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a különleges esküdtszék Párizsban, ő pedig az ítélet ellen nem fellebbezett, majd 2023 szeptemberében 20 év börtönbüntetést kapott Belgiumban.

Ügyvédje, Delphine Paci megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy ügyfelét átszállították Franciaországba, aminek a jogszerűségét viszont vitatja, és a jogállamiság megsértésének tartja.

Salah Abdeslam brüsszeli születésű francia állampolgár. Miután 2016. március 18-án letartóztatták Brüsszelben, az őrizete nagy részét Franciaországban töltötte, s 2022 júliusában, a tíz hónapos párizsi per ítélethirdetését követően Franciaország "ideiglenesen átadta" Belgiumnak. A két ország megállapodott abban, hogy az átadás csak a brüsszeli tárgyalás idejére szól, és a dzsihadista Franciaországban tölti le életfogytiglani büntetését, amelyet a párizsi merényletekben való részvételéért kapott.

A francia állampolgársággal rendelkező Salah Abdeslam a per során jelezte, hogy büntetését Belgiumban szeretné letölteni, ahol született és felnőtt, és ahol a családja él. A francia nemzeti terrorellenes ügyészség azonban ehhez nem járult hozzá, arra hivatkozva, hogy a büntetés Belgiumban való letöltése "a francia büntetés torzulásához és enyhítéséhez vezetne" - jelezte a párizsi esküdtszék főügyésze. Továbbá az, hogy az elítélt Franciaországban tölti büntetését, nem jelenti "a magán- és családi élethez való jogának jelentős sérelmét" a francia igazságszolgáltatás szerint.

Abdeslam ügyvédei valóságos jogi harcot indítottak Belgiumban az átszállítás ellen, elsősorban a franciaországi fogva tartási körülményekre hivatkozva.

"Teljesen logikus lenne, hogy Belgiumban töltse le büntetését" - mondta az AFP-nek Delphine Paci. "Azzal érveltünk, hogy (Franciaországban) nem egyszerűen magánzárkában volt, hanem a térfigyelő kamerák mellett minden kommunikációját ellenőrizték" - mondta Abdeslam másik belga ügyvédje, Harold Sax.

Delphine Paci szerint az átszállítás Franciaországba "egyfajta abszolút bosszúvágyat tükröz, amely felülírja a törvény tiszteletben tartását".

A brüsszeli fellebbviteli bíróság 2023 októberében "ideiglenesen felfüggesztette" az elítélt Franciaországnak történő átadását. A szövetségi ügyészség álláspontja szerint - amely az európai ítélkezési gyakorlatra hivatkozik - ez a határozat ugyanakkor nem lehetett akadálya annak, hogy a dzsihadista visszatérjen Franciaországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×