eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
SANAA, YEMEN - JANUARY 31: Men walk near mock models of missiles and drones, displayed during an exhibition launched in solidarity with Palestinians and against the Israeli sustained bombardment in Gaza on January 31, 2024, in Sanaa, Yemen. (Photo by Mohammed Hamoud/Getty Images)
Nyitókép: Mohammed Hamoud/Getty Images

Kiderült, mekkora lyukat ütöttek a Vörös-tengeri szállítmányozáson a húszik

A konténeres tengeri szállítmányozás csaknem 30 százalékkal esett vissza egy év alatt a Vörös-tengeren a jemeni húszi lázadók hajók elleni támadásai miatt - jelentette be szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Dzsihad Azúr, az IMF közel-keleti és közép-ázsiai regionális igazgatója hozzátette, hogy a forgalom visszaesése 2024 elején fokozódott.

A tengeri kereskedelmet monitorozó PortWatch platform adatai szerint a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő Szuezi-csatornán áthaladó forgalom 2024. január 16-ig mintegy 37 százalékkal csökkent egy év alatt.

Tavaly november óta a jemeni húszik legkevesebb 35 támadást hajtottak végre hajók ellen a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletekre válaszul. A feszült helyzet komoly zavarokat keltett a kulcsfontosságú tengeri szállítási útvonalon, amelyen a világkereskedelem mintegy 12 százalékát bonyolítják. Az Iránnal szövetséges húszik azt állítják, az Izraelhez köthető hajókat akarják célba venni a Gázai övezeti palesztinokkal vállalt "szolidaritásuk" jeléül.

A támadások miatt számos tengeri szállítmányozó arra utasította hajóit, hogy Afrikát megkerülve közlekedjenek Ázsia és Európa között. Emiatt a szállítás drágább lett, és jelentősen hosszabb ideig tart.

Dzsihad Azúr szerint jelenleg nagyon bizonytalan a helyzet, és egyelőre nem világos, hogy a kereskedelmi útvonalak tartós és jelentős módosulása várható, vagy csak átmeneti állapotról van szó.

A regionális igazgató hozzátette azt is, hogy az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti háború miatt óriási gazdasági visszaesés következett be a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

(A nyitóképen: rakéták és drónok modelljei a palesztinokkal való szolidaritás jegyében, valamint az Izrael által Gázában folytatott bombázások elleni tiltakozásul megrendezett kiállításon a jemeni Szanaában 2024. január 31-én.)

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×