eur:
395.08
usd:
367.91
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
much traffic
Nyitókép: Bernd Schunack/Getty Images

Belépődíj Velencében: az öt euró nem a turistáknak jelent majd sokat

Az idegenforgalmi díj bevezetése érthető döntés, amivel vélhetően javul majd a helyiek életminősége, a szolgáltatók, vállalkozók bevételei pedig növekednek – mondta az InfoRádióban Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró.

Több más népszerű úti cél, üdülőhely után az olaszországi Velence is korlátozza a városba beengedhető turisták létszámát, és 2024 tavaszától belépődíjat szed be tőlük. Az észak-itáliai városba évente 20 millió turista érkezik. Velence az elmúlt évtizedekben élhetetlenül zsúfolttá és rendkívül drágává vált a helyiek számára, ezért lép életbe a drasztikus változás április 25-étől.

A turistáknak 5 eurós napi díjat kell majd fizetniük azért, hogy beléphessenek Velencébe.

Az idegenforgalmi díjat hétvégente és a legnagyobb tömegeket megmozgató napokon fogják megfizettetni a látogatókkal április és július közepe között. A különböző szintű városnéző csomagok ára 49 eurótól kezdődik majd.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere szerint az idegenforgalmi díj nem a többletbevétel megszerzéséről szól, hanem egy kísérlet a világ egyik leglátogatottabb helyén a turistadömping szabályozására. Továbbá azt is szeretnék elérni, hogy a turisták ne csak a legforgalmasabb időszakokban érkezzenek, hanem a kevésbé frekventált napokban is ellátogassanak a városba.

Kiss Róbert Richard azt mondta az InfoRádióban, hogy „érthető döntés” született. A turisztikai szakújságíró hozzátette: nemcsak Velencében, hanem számos más kedvelt üdülőhelyen – így például Barcelonában és Dubrovnikban – is „csökkenti a helyi emberek életminőségét”, hogy a főszezonban nagyon sok turista jelenik meg ezekben a városokban, ugyanakkor megjegyezte: „óvatosan kell kezelni” az előállt helyzetet, mert azért nem szorul sajnálatra minden egyes velencei lakos.

A Prima Primissima-díjas és Pulitzer-emlékdíjas újságíró szerint a turistatömegek miatt az elmúlt években valóban rengetegen elköltöztek Velence belvárosából, de sokan közülük „medencés, szuperszonikus villát” vásároltak abból a pénzből, amit abból szereztek, hogy

szállodává, panzióvá vagy éppen étteremmé alakították át korábbi belvárosi lakásukat, vagy komoly összegért eladták azt.

„Ezt is figyelembe kellene venniük a panaszkodóknak” – fogalmazott.

A turistáknak pedig azt is számításba kellene venniük, hogy „a turizmus nem emberi alapjog”. Kiss Róbert Richard úgy véli, a velencei belépődíj egyáltalán nem számít nagy összegnek. Mint mondta, sokszor borravalónak adunk ennyi pénzt – vagy talán még többet is. Arra számít, hogy az 5 eurós összeg nem szorítja vissza jelentékeny módon a Velencébe látogató turisták számát, csak éppen olyan mértékben, hogy azzal valószínűleg

„javul majd a helyiek életminősége, miközben a bevételek növekednek”.

Megjegyezte: az érintett önkormányzatoknak fontos, hogy a hozzájuk látogatók költsenek és jól érezzék magukat náluk. Számukra elismerés, ha a világból sok helyről érkeznek hozzájuk, és a helyi szolgáltatók, vállalkozók is jól járnak azzal, ha minél nagyobb összegeket hagynak náluk a vendégek.

Velence városa elindított egy hétnyelvű internetes oldalt, és üzembe állított egy okostelefonos alkalmazást is, amelyek segítségével a turisták regisztrálhatják magukat, valamint kifizethetik a belépődíjukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Járatkésés esetén fizet a biztosító? Vigyázz, van egy csavar a történetben

Felpörgött a nyaralási szezon, ez jól látszik az utasbiztosításokon is - közölte saját adatai alapján a Netrisk. Júniusban az utasbiztosítások átlagdíja 11 800 forint volt. A legtöbben olaszországi és horvátországi utazásra kötöttek biztosítást, de az idén látszik a foci-Eb hatása is. 2024-ben a tavalyihoz képest előretörtek a repülős utak, itt pedig az akár 10-20 órás járatkésések miatt még nagyobb szerepet kapnak a jól megválasztott utasbiztosítások. A kártérítéshez azonban fontos, hogy a biztosítás az indulástól egészen a hazaérkezésig tartson, és az sem mindegy, hány órás késés esetén térít az adott társaság, ezért érdemes összehasonlítani az elérhető ajánlatokat - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×