eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Peter Pellegrini korábbi szlovák kormányfőt, a Hang - Szociáldemokrácia párt vezetőjét sminkelik a szlovákiai választásokat megelőző televíziós vita szünetében Pozsonyban 2023. szeptember 21-én. A szlovákiai előrehozott parlamenti választást szeptember 30-án rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A volt kormányfő is bejelentkezett az elnöki székért Szlovákiában

Az egykori szlovák miniszterelnök, jelenlegi házelnök, Peter Pellegrini is elindul a szlovák elnökválasztáson, aminek jelenleg ő a legnagyobb esélyese. Pellegrini azt ígéri, elnökként mindenkit képviselni fog, és pártokon felülálló személy lenne.

„Politikai pályafutásom alatt már többször is végigjártam a hazánkat. Ha valamit igazán tisztán hallottam az elmúlt három évben az emberektől, az az volt: elegünk van a politikai konfliktusokból” – mondta szülővárosában, Besztercebányán tartott rendezvényén Peter Pellegrini, a szociáldemokrata Hlas–SD elnöke, egyben a Szlovák Nemzeti Tanács jelenlegi házelnöke, aki hivatalosan is bejelentette: megméretteti magát a márciusi szlovák elnökválasztáson.

Az újdonsült elnökjelölt-aspiráns – akinek kampányszlogenje a Szlovákiának békére van szüksége! – ezenkívül arról is beszélt, hogy elnökként az alkotmány szövegét követve pártokon felülálló személy lenne – ugyanakkor azt még korábban bejelentette, hogy párelnöki és házelnöki pozíciójáról nem mond le azonnal – számolt be az Index.

Mostani bejelentése után Peter Pellegrini egy sűrű mezőnybe csatlakozik, hiszen rajta kívül már kilencen jelentették be – köztük a Most-Híd nélküli magyar egységpárt, a Szövetség színében a pártelnök Forró Krisztián is –, hogy elindulnak a márciusi elnökválasztáson, ahol a szlovákok arról döntenek, ki vegye át az egy ciklus után visszavonuló Zuzana Caputová helyét.

Közülük mindössze Pellegrini és a liberális Progresszív Szlovákia színeiben a Matovic- és Heger-kormányokban külügyminiszteri posztot ellátó Ivan Korcok mondhatja el magáról, hogy két számjegyű támogatottsággal bír – olvasható egyebek mellett.

Az elnökválasztás első fordulóját március 23-án rendezik. Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, a két legtöbb szavazatot szerző jelölt két héttel később, április 6-án méretteti meg magát ismét.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×