eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU Prahova) által köreadott kép egy kigyulladt panzióról a dél-romániai Tohani településen 2023. december 26-án. A ISU közlése szerint a panzió 22 vendége közül egy felnőtt és egy gyerek bennégett, hat vendéget még keresnek a hatóságok. A panzióban 22-en tartózkodtak, közülük nyolcat nyilvánítottak eltűntnek.
Nyitókép: MTI/AP/Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség

Romániai panziótűz - újabb informácók

Egy illetékest elbocsátottak, és helyszíni ellenőrzést rendeltek el a hatóságok a romániai panziótűz miatt.

A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) megelőzésért felelős osztályvezetőjének menesztését és egy bukaresti vizsgálóbizottság helyszíni szemléjét rendelte el szerdán a tohani-i panziótűz ügyében a román belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU).

A hatóság közleménye szerint a DSU bukaresti és Prahova megyei vezetői elemezték a Tohani településen kedden hajnalban kigyulladt panziónál lezajlott ellenőrzések menetét, és több intézkedést foganatosítottak.

A Raed Arafat államtitkár vezette hatóság elsőként elrendelte a Prahova megyei ISU megelőzésért felelős osztályvezetőjének menesztését. Arról is döntött, hogy annak bukaresti felettese vezesse azt a bizottságot, mely a helyszínen fogja kivizsgálni a panziónál 2019-ben lezajlott ellenőrzések iratait. Arról is határoztak, hogy ezek bizonyos vonatkozásairól értesítik a bűnüldöző szerveket, mivel bűncselekmény gyanúja áll fenn.

A hatósági jelentések szerint a panziónak sem tűzvédelmi, sem építési engedélye nem volt, csupán 2020-ban szerzett hatósági bizonyítványt, holott a honlapján közzétett információk szerint 2013 óta működött.

A hatóságok közölték, hogy elkezdődött az áldozatok azonosítása a DNS-minták alapján. A román sajtó szerint többségük fiatal felnőtt. A nyolcadik eltűnt személyt szerdán estig nem találták meg a tűzoltók.

A vendégekkel teli panzió kedden hajnalban gyulladt ki. Az épületben 26-an tartózkodtak, akik előző este egy összejövetelen vettek részt. A kétszintes, fából készült épületben gyorsan elharapóztak a lángok, a földszinten lakók időben kimenekültek, de az emeleti vendégeket - öt felnőttet és három gyereket - eltűntnek nyilvánították. Hétnek a holttestét megtalálták a romok között, egy személyt még keresnek.

A tűzeset ügyében a Prahova megyei ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés és rongálás miatt indított vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×