eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Palestinian trucks in front of the Kerem Shalom commercial crossing after the Israeli ban on Gaza exports dealt a blow to the long-suffering economy, in Rafah in the southern Gaza Strip, on September 5, 2023. (Photo by Abed Rahim Khatib/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Abed Rahim Khatib/NurPhoto via Getty Images

Napi kétszáz teherautónyi segélyszállítmány érkezhet Gázába

Izrael megnyitotta a Gázai övezetbe vezető Kerem Salom-i átkelőt, hogy megfelelő mennyiségű segély azon keresztül Egyiptomból bejuthasson oda az Egyesült Államokkal megkötött megállapodásának megfelelően – közölte a nemzetbiztonsági tanács nevében az izraeli miniszterelnöki hivatal.

„A megállapodás részeként Izrael vállalta, hogy napi kétszáz teherautónyi élelmiszert és más humanitárius segélyt szállít Egyiptomból a gázai civil lakosság számára. A rafahi átkelőhely csak napi száz teherautó átengedésére képes, ezért kellett megnyitni a Kerem Salom-it is, hogy azon át közvetlenül be tudjon jutni az övezetbe még száz teherautó” – közölte a miniszterelnöki hivatal indoklásában.

Kerem Salom Izrael, Egyiptom és a Gázai övezet hármas határán fekszik, azon keresztül Egyiptomból és Izraelből is bejuthatott áru az övezetbe az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti háború október 7-i kezdete előtt, de azóta Izrael zárva tartotta ezt az átkelőhelyet, itt csak átvizsgálta azokat a segélyszállítmányokat, amelyek Egyiptomból érkeztek, és utána nem ott, hanem a rafahi átkelőn át juthattak be az övezetbe. A csak Egyiptom és a Gázai övezet közötti rafahi átkelő 2-3-kilométerre van a Kerem Salom-itól.

Az izraeli kabinet korábbi határozata alapján csak Egyiptomból érkező humanitárius segélyeket szállíthatnak be a Gázai övezetbe. Az Egyesült Államok vállalta a rafahi átkelőhely lehető leghamarabbi bővítésének finanszírozását annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek csak Rafahon keresztül is bejuthassanak az övezetbe biztonsági ellenőrzésük után.

Az al-Arabia televíziócsatorna arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász arra kérte Washingtont: kényszerítse rá Izraelt a gázai harcok leállítására. A jelentés szerint Abbász azt is közölte Jake Sullivannal, a Fehér Ház közel-keleti látogatáson tartózkodó, és vele pénteken Rámalláhban tárgyaló nemzetbiztonsági tanácsadójával: nem fogadható el Izrael azon terve, hogy leválassza a Gázai övezetet vagy annak bármely részét Ciszjordániától.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×