eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Kiújultak a harcok Gázában - egy hét után

A Gázai övezetből kilőtt rakéta megsemmisítéséről számolt be péntek hajnalban, a tűzszünet lejárta előtt nem sokkal az izraeli hadsereg, miközben a Hamász iszlamista szervezethez közel álló hírügynökség fegyverropogásról és robbanásokról számolt be az övezet északi részén.

A Gázai övezetből indított rakéta miatt Izraelben megszólaltak a szirénák, a tűzszünet múlt heti életbe lépése óta először.

A rakétát a hadsereg elmondása szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer semmisítette meg. Egyelőre sem a Hamász palesztin szervezet, sem más nem jelentkezett a támadás elkövetőjeként.

Nem sokkal később a Hamászhoz köthető Sebab hírügynökség azt jelentette, hogy az övezet északi részében fegyverropogás és robbanások voltak hallhatóak péntek hajnalban, de további részleteket nem közöltek.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász palesztin terrorszervezet ellen a Gázai övezetben, miután a csoport fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak, betörtek a zsidó állam déli részébe, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat enged el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat enged szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe. A tűzszünetet már kétszer meghosszabbították, de jelen állás szerint péntek reggel lejár.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a héten úgy nyilatkozott, hogy a fegyvernyugvás lejártával Izrael meg fogja semmisíteni a Hamászt. Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a hadsereg továbbra is kész a harcra, és bármelyik pillanatban kész arra, hogy újra lecsapjon.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×