eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Florin Citu román miniszterelnök-jelölt a választások nyomán megalakult új, jobbközép koalíciós kormányról tartandó szavazás előtt a parlament bukaresti üléstermében 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó

Rábólintottak: indul a bűnvádi eljárás a volt miniszterelnök ellen Romániában

Jóváhagyta a román szenátus szerdán, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást folytasson Florin Citu liberális szenátor, volt miniszterelnök ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében.

A vádhatóság szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Citu vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek. Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte: 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.

Az ügyben súlyos következményekkel járó hivatali visszaélés miatt indult eljárás.

A szenátus szerdán 90 támogató és két ellenszavazattal jóváhagyta a legfőbb ügyész kiadatási kérését. Citu mentelmi jogának megvonását párttársai is megszavazták. A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) 2021-22-ben fél évig vezető, az őt leváltó jelenlegi pártvezetést azonban nyíltan bíráló Citu természetesnek nevezte, hogy a szenátus nem akadályozta meg a bűnvádi eljárás lefolytatását.

A liberális politikus azt mondta: miniszterelnöki hatáskörét a román törvényeknek megfelelően gyakorolta, a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején a lakosság egészségügyi helyzetének javítása, a járvány megfékezése vezérelte.

Citu a 2020-as decemberi választások után 2021 novemberéig állt - a PNL, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével - alakult jobbközép kormány élén.

Hétfőn a Citu-kormány vakcinabeszerzése ügyében Klaus Iohannis román államfő

jóváhagyta az egykori Citu-kormány két egymást váltó USR-es egészségügyi minisztere, Vlad Voiculescu és Ioana Mihaila mentelmi jogának felfüggesztését is.

Romániában a parlamenti mandátummal rendelkező volt kormánytagok ellen csak az illető ház - a szenátus vagy a képviselőház -, a többi volt kormánytag ellen pedig csak az államfő jóváhagyásával indíthat bűnvádi eljárást az igazságszolgáltatás.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×