eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Fico szlovák miniszterelnök és Zuzana Caputová államfő a szeptember végi szlovák parlamenti választások eredményeképpen megalakuló kormány beiktatási ünnepségén a pozsonyi elnöki palotában 2023. október 25-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Bizalmat kapott Robert Fico, ezt a kormányprogramot szavazta meg a parlament

Jóváhagyta a szeptember végi választások eredményeképpen létrejött pozsonyi parlament kedden a még a múlt héten vitára előterjesztett kormányprogramot, és ezzel bizalmat szavazott Robert Fico új, immáron negyedik kabinetjének.

A kormányprogramra a 150 fős pozsonyi törvényhozás 78 képviselője mondott igent, és 65-en nemet a jelen lévő 143 képviselő közül. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta hármas kormánykoalíciónak 79 képviselője van a parlamentben. A parlamenti vita és a kormányprogram jóváhagyása négy napig tartott, és több mint hetven képviselő szólalt fel rajta.

Robert Fico a kormányprogram parlamenti bemutatásakor a jövőbeli kilátásokról szólva "göröngyös", de az életszínvonal emelését célzó útról beszélt, illetve leszögezte: kormánya "mind a négy égtáj irányába nyitott" szuverén külpolitikát folytat majd.

A Fico-kabinet programnyilatkozatát a vita során a parlamenti ellenzék leggyakrabban arra hivatkozva bírálta, hogy szerintük kevés konkrétumot tartalmaz.

A dokumentumot részben hasonlóképpen - konkrétumokat hiányolva - minősítette a felvidéki magyar párt, a választásokon a parlamenten kívül rekedt Szövetség is, amelynek elnöke, Forró Krisztián a ma7.sk felvidéki magyar hírportálnak úgy nyilatkozott: úgy tűnik, a nemzeti közösségek kérdése ennek a kormánynak sem fog a prioritásai közé tartozni, s bebizonyosodott, hogy Szlovákiában a felvidéki magyar közöség megmaradása csak a Szövetségnek fontos.

A kormányprogramban az áll: az új szlovák kormány olyan erős szociális és jogállamot akar előtérbe helyezni, amely jól működő és szükséges mértékben szabályozott piacgazdaságon alapszik. Rámutattak: az új kabinet olyan lépések megtételét tervezi, amelyek modern és hatékonyan működő állammá teszik Szlovákiát, olyan állammá, amely hangsúlyt helyez a szociális biztonságra, a vállalkozói közeg versenyképességére, az oktatás és az egészségügy minőségének növelésére, valamint arra, hogy erősítse a társadalom jogállamba vetett bizalmát.

A kormányprogramban egyebek mellett leszögezik, hogy véget kell vetni "a biztonsági erőkkel politikai célok érdekében történt visszaéléseknek", és

figyelmet kell szentelni a nemzeti önérzet, a függetlenség, az "egészséges hazafiság", valamint a nemzeti és kulturális hagyományok iránti tisztelet erősítésének.

A dokumentumban leszögezik: az új kormány az ukrajnai konfliktusnak a nemzetközi jogon alapuló, Ukrajna függetlenségét, területi egységét és az önvédelemhez való természetes jogát tiszteletben tartó megoldását támogatja. Ugyanakkor leszögezték: az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy a konfliktus katonai megoldására nincs kilátás, s a szlovák kormány a nemzetközi közösségnek a tűzszünethez és béketervekhez vezető kezdeményezéseit fogja támogatni. A programnyilatkozat egy másik pontjában leszögezik: a kormány szociális-gazdasági célkitűzései nem teszik lehetővé a védelmi kiadások növelését.

A dokumentumban megállapítják továbbá: az országra a schengeni és euróövezeti csatlakozás után újabb kihívások várnak.

Ilyen az a brüsszeli igyekezet is, amely a EU-n belül alapvető ügyekben többségi jóváhagyással váltaná fel az egyhangú döntéshozatalt.

Leszögezik: sem ez, sem a migrációs kvóták bevezetésére tett kísérletek nem egyeztethetők össze az új szlovák kormánynak az európai uniós tagságról és a nemzeti érdekek védelmének szükségességéről alkotott elképzeléseivel.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva közölte: a kedden bizalmat kapott új pozsonyi kabinet miniszterelnökének első külföldi útja - a hagyományoknak megfelelően - Prágába vezet, Robert Ficót pénteken fogadja hivatali partnere, Petr Fiala.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×