eur:
394.84
usd:
367.71
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Olha Sztefanyisina, Európa és az euró-atlanti integráció ügyeiért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kijev esetleg hajlandó teljesíteni az Uniós szabályokat a kisebbségek védelmére

Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes szerint Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről.

A politikus a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint egyúttal leszögezte, hogy az ukrajnai magyar kisebbség jogai biztosítottak - írja az MTI. Visszautasította azokat az állításokat is, amelyek szerint a magyarokat különösen érintette volna az Ukrajna elleni orosz agresszió.

"A magyar kisebbség sokkal kisebb mértékben szenvedett, mint mondjuk az azovi régió görög kisebbsége"

- jegyezte meg.

A miniszterelnök-helyettes szavai szerint Magyarország fenntartja magának a jogot arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozásának folyamatát önkényesen blokkolja, de nem hiszi, hogy az EU-bővítés folyamatában a magyar problémát kellene a fő akadályként kezelni. Hangsúlyozta: Biztos benne, hogy a két fél képes lesz leküzdeni ezt a kihívást is. Bízik benne, hogy megtalálják a politikai megértést.

Sztefanyisina rámutatott arra,hogy

jelenleg is folyik a párbeszéd az EU-val arról, Ukrajna miként készül javítani az ukrajnai magyar közösség védelmén.

Az ukrán delegáció szeptemberben adott át Magyarországnak egy részletes útitervet, amely gyakorlati lépéseket, például a magyar anyanyelvű gyerekek tankönyvekkel való ellátását, valamint a jogszabály-módosítási terveket egyaránt tartalmazta - emlékeztetett.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának vannak-e "vörös vonalai" jogszabályi változtatások terén, a kormányfőhelyettes leszögezte: "ezek a módosítások semmiképpen nem érintik az ukrán nyelv ismeretét".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna egyre közelebb kerül a NATO-hoz, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×