eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Robert Habeck német alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 23-án, az ötnapos esemény második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Nekiment az uniós bürokráciának a német alkancellár, francia segítséget is kér

A bürokrácia leépítéséről is tárgyal a brandenburgi Meseberg kastélyban a hárompárti német koalíció, a rendkívüli tanácskozáson azonban nemcsak Németországról esik szó, hanem az egész Európai Unióról – hirdette meg közösen a kormány gazdasági, valamint igazságügyi minisztere.

A zöldpárti Robert Habeck és a szabad demokrata Marco Bushmann hangsúlyozta, hogy a bürokrácia ellen az egész Európai Unióban harcolni kell. A két miniszter kijelentette hogy Németországban nemzeti "bürokráciacsökkentési" törvénytervezetet kívánnak kidolgozni, az unióban azonban közös fellépésre van szükség.

Eredetileg nem volt szó arról, hogy az égető németországi gazdasági témák mellett a kihelyezett kormányülésen uniós problémák is napirendre kerülnek. Ebből kiindulva némi meglepetést okozott, hogy Habeck és kollégája közvetlenül a nyitány előtt ezt bejelentette.

Legfőbb ideje, hogy uniós szinten is felvegyük a harcot a bürokrácia ellen

– hangsúlyozták a német miniszterek, hozzátéve, hogy széles körű és érezhető csökkentésre van szükség.

A Die Welt című lap beszámolója szerint mindketten utaltak arra, hogy a német kormánynak ebben szorosan együtt kell működnie Franciaországgal.

"Németországban és az egész Európai Unióban egy valódi bürokráciaerdő alakult ki. Ez az erdő időközben a beruházások gátjává vált" – fogalmazott Habeck, hangsúlyozva az ellenintézkedések szükségességét.

Marco Bushmann igazságügyi miniszter ugyancsak felhívta a figyelmet a bürokrácia "papírhegyeinek" súlyos ártalmaira. "Mindazt meg kell tartanunk, ami Európát erősé teszi" – hangoztatta a miniszter, aki a bürokráciát ugyanakkor az uniót és ezen belül Németországot gyengítő tényezőnek nevezte.

A mesebergi kihelyezett kormányülésen az egyik fő téma a bürokrácia leépítése. Közvetlenül az ülés előtt a legtekintélyesebb német gazdasági szervezetek mindezt nyilatkozatban követelték a kormánytól. Ennek megfelelően az ütésen a tervek szerint elfogadják a nemzeti bürokráciacsökkentési törvénytervezet sarokköveit.

A miniszterek ugyanakkor utaltak arra, hogy az egyesült Európában a nemzeti fellépés nem elég, és európai összefogásra van szükség. Ügy értékelték, hogy Emmanuel Macron francia elnök partner ebben.

"Szeretnénk mindezt impulzusnak venni, ezért szeretnénk elindítani egy francia–német kezdeményezést a bürokrácia csökkentésére az EU-ban"

– hangsúlyozták a német miniszterek. Egyidejűleg felszólították az Európai Bizottságot, hogyy dolgozzon ki egy ambiciózus, rövid távon végrehajtható cselekvési tervet.

Németországban a gazdaság folyamatban lévő átalakítása, a stratégiailag fontos ágazatok, a többi között a mikroelektronika, a megújuló energiák, ezen belül az egész Európai Unóra kiterjedő hidrogén-infrastruktúra fejlesztése csak akkor lehet sikeres, ha megszűnnek a bürokratikus terhek.

Elsősorban Németországra utalva a Die Welt szerint konkrét intézkedéseket is javasoltak. Így egyebek között azt, hogy a tervezési és jóváhagyási eljárásoknak gyorsabbá és egyszerűbbé kell válniuk. Hangsúlyozták azt is, hogy intézkedésekre van szükség a jogbiztonság és a hatékony végrehajtás erősítése érdekben. Utaltak arra is, hogy egyszerűsíteni kell a más európai uniós országban munkát vállalókkal kapcsolatos terheket.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×