eur:
394.99
usd:
367.8
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Áruval megrakott teherautók vesztegelnek a nigériai-nigeri határ nigériai oldalán, Jibiában 2023. augusztus 8-án. A július 26-án végrehajtott nigeri katonai hatalomátvétel miatt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által bevezetett határzár a nigériai áruk nem jutnak el a szomszédos országba.
Nyitókép: MTI/AP/Mohammed Babangida

Keményen üzent az USA a Wagner csoportnak, Prigozsin is megszólalt

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint nincs köze a nigeri puccs kirobbantásához Oroszországnak vagy a Wagnernek, de kihasználják a helyzetet. Washington szerint az Egyesült Államok több száz millió dollár támogatása függ a válság kimenetelétől.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter óva intett attól, hogy az orosz Wagner-zsoldosok kihasználják az instabilitást a puccs sújtotta Nigerben, amelynek szomszédja, Mali már együttműködik Moszkvával. A BBC-nek nyilatkozva kifejtette: nem hiszi, hogy Oroszország vagy Wagner bujtotta volna fel Niger puccsát, de az oroszok kihasználják a helyzetet.

„Minden egyes helyen, ahová ez a Wagner csoport elment, halál, pusztítás és kizsákmányolás következett” – mondta Blinken, megjegyezve, hogy ez megismétlődhet Nigerben is.

Mind az Egyesült Államok, mind Franciaország katonai bázisokat működtet Nigerben a tágabb régióban működő dzsihadista csoportok megzavarására irányuló műveletek részeként. Niger lett a francia csapatok fő bázisa, miután felszólították őket, hogy hagyják el Malit egy puccsot követően, de most itt is felerősödött a franciaellenes, oroszbarát retorika. Így volt ez Burkina Fasoban is.

Prigozsin ajánlkozott, de állítólag már tárgyaltak is

A Wagnernek több ezer harcosa van olyan országokban, mint a Közép-afrikai Köztársaság és Mali, ahol jövedelmező üzleti érdekeltségei vannak, de erősíti Oroszország diplomáciai és gazdasági kapcsolatait is.

Egyelőre nem tisztázott, hogy vannak-e Wagner-harcosok az országban, de a zsoldoscsoporthoz köthető Telegram-csatorna, a Gray Zone hétfőn azt közölte, hogy

közel 1500 harcost küldtek Afrikába,

de azt nem, hogy pontosan hová.

Jevgenyij Prigozsin Wagner-alapító pedig a Telegramra kedden feltöltött hangüzenetben sürgette a juntát, hogy hívja őket. „Mindig a jók, az igazságosság és azok oldalán állunk, akik szuverenitásukért és népük jogaiért küzdenek” – mondta. Egyes korábbi hírek szerint azonban már tárgyalhattak is a juntával.

Burkina Faso és Mali elnöke kedden Niameybe, Niger fővárosába látogatott és biztosította a puccsistákat a támogatásáról.

"Szeretném emlékeztetni önöket, hogy Burkina Faso, Mali és Niger több mint 10 éve küzdenek a NATO veszélyes líbiai kalandjának negatív következményeivel"

- mondta Abdoulaye Maiga mali kormányszóvivő.

Eközben a nigeri junta megtagadta a nyugat-afrikai ECOWAS regionális blokk, az Afrikai Unió és az ENSZ képviselőiből álló delegáció fogadását, amelynek kedden kellett volna megérkeznie Niameybe. A puccs vezetői arra hivatkoztak, hogy a csoport biztonsága nem garantálható az ECOWAS által bevezetett szankciók miatti "közharag és lázadás" miatt.

Az eltávolított Bazoum a Wagner afrikai befolyásával kapcsolatos aggodalmairól a The Washington Postban a múlt héten megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy "a puccsisták és regionális szövetségeseik nyílt meghívásával az egész középső Száhel-régió orosz befolyás alá kerülhet a Wagner csoporton keresztül, amelynek brutális terrorizmusa Ukrajnában teljes mértékben megmutatkozott".

ECOWAS vasárnapig adott időt a nigeri puccs vezetőinek, hogy távozzanak és a háziőrizetből visszaengedjék az elnöki posztra Mohamed Bazoumot, ellenkező esetben a juntának akár katonai beavatkozással kell szembenéznie. A szervezetnek most csütörtökön kell összeülnie, hogy tagjai eldöntsék, mit tegyenek.

Súlyos pénzösszegektől eshetnek el

Hétfőn még Niameyben járt az amerikai külügyi tárca politikai ügyekért felelős államtitkára, Victoria Nuland, és a nigeri junta több magas rangú parancsnokával is egyeztetett, ott volt például a nigeri hadsereg új parancsnoka, Moussa Salaou Barmou, bár nem jelent meg Abdourahamane Tiani tábornok, a puccs vezetője. Nem találkozhatott személyesen a puccs során elmozdított Mohamed Bazoum elnökkel sem (de vele telefonon beszélni tudott).

"Meglehetősen nyíltan vázolták elképzeléseiket, melyek nem igazán az alkotmányos rend támogatása felé mutatnak"

- ismerte el az államtitkár.

A tárgyalásain Moussa Salao Barmou vezérkari főnök számára világossá tette, hogy nehézzé válnak az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok, amennyiben a hatalomátvétellel megnyitott utat követi.

Az Egyesült Államok több száz millió dolláros pénzügyi támogatása a tétje annak, hogy Nigerben sikerül-e helyreállítani a törvényes rendet - ismételte meg kedden az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller.

(A nyitóképen: Áruval megrakott teherautók vesztegelnek a nigériai-nigeri határ nigériai oldalán, Jibiában 2023. augusztus 8-án. A július 26-án végrehajtott nigeri katonai hatalomátvétel miatt a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége - ECOWAS - által bevezetett határzár a nigériai áruk nem jutnak el a szomszédos országba.)

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×