eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A puccsot végrehajtó Amadou Abdramane ezredes támogatói az ország függetlenségéért és a külföldi beavatkozás ellen rendezett tüntetésen Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 3-án. Az afrikai országban katonai hatalomátvétel történt július 26-án.
Nyitókép: MTI/AP/Sam Mednick

Joe Biden üzent a nigeri puccsistáknak

Befejeződött a francia állampolgárok kimenekítése Nigerből – jelentette be csütörtökön a francia védelmi minisztérium.

„Összesen 1079, francia, illetve más európai állampolgárt menekítettünk ki” – tudatta a korábban Twitterként ismert X közöségi oldalon a tárca vezetője, Sébastien Lecornu. A francia külügyminisztérium azt közölte, 577 francia állampolgár hagyta el Nigert.

Párizs kedden jelentette be, hogy a július 26-i puccs után – mely során katonák egy csoportja erőszakkal elmozdította hatalmából Mohamed Bazoum nigeri elnököt – evakuálja állampolgárait a Száhel-övezetben található országból.

A francia állampolgároknak küldött külképviseleti üzenet szerint „a mentőakciót (...) előzetesen egyeztették a nigeri erőkkel is”.

A puccs után őrizetbe vett nigeri elnök azonnali szabadon bocsátásra szólított fel csütörtökön Joe Biden amerikai elnök, egyúttal kiemelte: az afrikai ország vezetésének tiszteletben kell tartania a demokratikus értékeket.

Biden a nigeri függetlenség 63. évfordulója alkalmából kibocsátott közleményében egyúttal sürgette az afrikai ország vezetését,

„őrizzék meg a nehezen kivívott demokráciát”.

„A nigerieknek joguk van megválasztani vezetőiket. Ezt meg is tették, egy szabad és tisztességes választás útján, melynek eredményét tiszteletben kell tartani” – áll a közleményben, amiben az elnök az alkotmányos rend tiszteletben tartását is kiemelte.

Niger – ahová egyébként Antony Blinken amerikai külügyminiszter márciusban látogatott el – hagyományosan a nyugati államok szövetségesének számít. Niamey volt francia gyarmat, és különösen szoros kapcsolatot ápol Párizzsal, ami mintegy 1500 katonát állomásoztat az országban, a kontingens feladata a nigeri kormány terrorizmus elleni harcának támogatása.

A július 26-i puccsot követően Párizs és Niamey kapcsolatai válságba jutottak, a hatalomátvétel után támadás érte Franciaország niamey-i nagykövetségét is, Párizs pedig az országban élő francia állampolgárok evakuálása mellett döntött.

Az Egyesült Államoknak szintén van egy légi bázisa Nigerben, ahonnan dróntámadásokat hajt végre a térségben aktív dzsihadisták ellen, valamint figyelemmel kíséri a szélsőséges iszlamista csoportok működését.

Mindeközben több százan vonultak utcára az ország fővárosában a függetlenség napja alkalmából, helyszíni beszámolók szerint az emberek a puccsot éltették és a tömegben orosz zászlók is előkerültek. A tömegben többen azt kiabálták, hogy „Le Franciaországgal! Le az EU-val!”.

Ünnepi beszédében Abdourahamane Tiani tábornok, a junta vezetője felszólította a demonstrálókat, „álljanak ki a béke mellett”.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×