eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa
Nyitókép: pexels

Már a második miniszter hagyja el a román kormányt

A román kormány újabb tagja, Gabriela Firea családokért, ifjúságért és esélyegyelőségért felelős miniszter is távozik tisztségéből az idősotthonokban történt, közfelháborodást keltő állapotok miatt - ezt ő maga jelentette be pénteken közösségi oldalán.

Gabriela Firea a Marcel Ciolacuval való konzultáció után, a kormányfő kérésére döntött a távozás mellett, miután a román sajtó kapcsolatba hozta az idősotthonok működtetőjével. Azt írta, hogy pénteken benyújtotta lemondását a kormányfőnek.

Az egész Romániát megrázó botrány a múlt héten robbant ki, amikor egy rendőrségi akció során

több mint száz idős bentlakót mentettek ki Voluntari három idősotthonából, ahol bántalmazták, éheztették és ingyenmunkára kényszerítették őket.

A román média időközben több olyan, alapítványok, magánvállalkozások által működtetett bentlakásos szociális intézményről közölt beszámolót, amely hasznot húzott az önellátásra képtelen, hozzátartozók nélkül maradt idős emberek nyomorából.

A román sajtó szerint az idősotthonokat érintő botrány miatt sérült a PSD magáról korábban kialakított képe, miszerint az idősek és nehéz szociális helyzetben lévők feltétlen támogatója lenne.

A családügyi tárca vezetője a Ciolacu-kabinet második minisztere, aki távozni kényszerül a botrány kirobbanása óta, csütörtökön Marius Budai munkaügyi miniszter is lemondott megbízatásáról. Az ellenzék azonban Firea lemondását is követelte, miután a román sajtó dokumentumokkal bizonyította, hogy a dél-romániai Voluntari városban embertelen körülmények között működő idősotthonok tulajdonosa, Stefan Godei kapcsolatban állt vele és férjével.

"Nagy sajnálattal, de határozottan úgy döntöttem, hogy emelt fővel távozom a kormányból" - írta a politikus, aki a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik alapembere. Azt is bejelentette, hogy egy időre a politikai alakulat bukaresti szervezetének elnöki tisztségéből és a párt állandó bizottságából is a felfüggesztését kérte.

Marcel Ciolacu kormányfő közösségi oldalán reagált Firea bejelentésére, megköszönve, hogy önszántából távozik. "Teljesen világos számomra, hogy miniszterként Firea asszonynak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz" - írta a kormányfő az idősotthonokkal kapcsolatos botrányra utalva.

Gabriela Firea miniszteri megbízatásáról való lemondását azzal indokolta, hogy a kormányfő és a kabinet nyugodtan dolgozhasson a gazdasági és szociális projekten a lakosság javára. "Ebben a háborús hangulatban, amelyet ellenem a kormány tagjaként keltenek, nem lehet normális tevékenységet folytatni" - fogalmazott.

Hozzátette: nincs miért szégyenkeznie, mivel nem vétkes, nem fogadta volna el, hogy bárkinek baja essen, és ő ne tegyen semmit ellene. Korábbi álláspontját hangsúlyozta, miszerint lejárató kampány zajlik ellene, mely valójában a politikai szcéna átrendeződését célozza a jövő évi választásokra.

Szerinte azért próbálják a politikai ellenfelek besározni a nevét, hogy megakadályozzák visszatérését Bukarest főpolgármesteri tisztségébe a 2024-es helyhatósági választásokon.

A botrányban Firea nővére és egyik tanácsadója is érintett, míg férje, Florentin Pandele a munténiai Voluntari polgármestere. Mindketten azt hangoztatták, hogy fogalmuk sem volt az idősotthonokban elkövetett borzalmakról. A Digi24 azonban dokumentumokat tett közzé, miszerint Stefan Godei tulajdonos a házaspár közeli ismerőse 2014 óta, és a Firea által vezetett valamennyi intézményben dolgozott, idén februárig a szenátori irodájánál volt sofőr.

Firea pénteki bejegyzésében azt írta, hogy a férfit tanácsadója támogatta, aki minden intézménybe vitte magával "sofőrként, ezermesterként", és azt állította, hogy mindketten jóhiszeműségük áldozatai.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Kezelhetnék-e az OECD nyugdíjreform-javaslatai a magyar nyugdíjrendszer legégetőbb gondjait? – ezt a kérdést vizsgáltam meg kétrészes cikksorozatom első részében részletesen kitérve arra, hogy a reformjavaslatok milyen következményekkel járhatnak, és hogy a nemzetközi szakértők az anyagukban milyen területek vizsgálatát mulasztották el, felvillantva az alternatív megoldásokat. Ebben az írásomban pedig az OECD által szükségesnek tartott kiegészítő intézkedéseket vizsgálom meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×