eur:
394.99
usd:
367.7
bux:
71434.01
2024. július 2. kedd Ottó
A road signs indicating from 120 to 130 as the speed limit
Nyitókép: Yauheni Kazlou/Getty Images

Fontos dolog derült ki a sebességkorlátozás hatásáról

Az amerikai autóklub szerint az utazási időt nem érinti a sebességhatárok változtatása, a balesetek számát viszont annál inkább.

Az American Automobile Association, amelynek több mint 60 millió tagja van az Egyesült Államokban és Kanadában a sebességhatárok és a balesetek összefüggéseit vizsgálta, és adatokkal támasztja alá: a sebességhatárok emelése gyakoribb autóbalesetekhez vezet, míg csökkentésük ritkább baleseteket eredményez – írja a vezess.hu.

Az AAA egytucatnyi, különböző típusú utat elemzett az Egyesült Államokban, amelyek felénél megemelték a sebességkorlátozást, míg a másik felénél csökkentették azt. Három vizsgált autópálya közül kettőn a megnövelt sebességhatárokkal együtt megnőtt a balesetek, a sérültek és a halálos áldozatok száma. Eközben a megtett utak időtartama “hasonló” maradt, mint a korlátozás emelése előtt – ami megcáfolja azt a várakozást, hogy a sebesség növelése gyorsabb utazást eredményezne az autósok számára.

Számos más úttípuson viszont, ahol megemelték a sebességhatárokat, nem nőtt a balesetek, sérülések vagy halálesetek száma, ami az AAA-t arra a következtetésre juttatta, hogy további kutatásokra van szükség.

A sebességkorlátozások csökkentése szintén minimális hatást gyakorolt az utazások idejére, ami segíthet megcáfolni azokat az érveket, amelyek szerint a sebességkorlátozások megváltoztatása az utazási idő és a járművezetők kényelmének rovására megy.

A gyorshajtás az Egyesült Államokban a közlekedési balesetek egyik kritikus tényezője. A gyorshajtással összefüggő halálos balesetek száma nemrégiben 14 éves csúcsot ért el, és a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal szerint az összes közlekedési haláleset közel egyharmadát teszik ki. Mindez az Egyesült Államokban a közúti halálesetek folyamatos “válsága” közepette történik, és a halálos közlekedési balesetek száma 2021-ben érte el a csúcsot.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×