eur:
394.62
usd:
366.64
bux:
71585.46
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Young adult drinking beer while driving, she is going to a party.
Nyitókép: Matic Grmek/Getty Images

Van, ahol néhány pohár belefér vezetés előtt – itt a térkép

Nem árt tisztában lenni a helyi szabályozásokkal, ha nyaralni megyünk.

Nem minden európai országban büntetik olyan szigorúan a vezetés előtti alkoholfogyasztást, mint Magyarországon. Habár a zéró toleranciát a régióban több állam követi, a közkedvelt nyaralóhelyeken már más a helyzet. Az Európa Pont összegyűjtötte, pontosan hol és mennyi alkohol megengedett.

Idehaza zéró tolerancia van, azaz már egy korty alkohol fogyasztása esetén is tilos volán mögé ülni,de a magyar turisták kedvelt úti célja között szereplő Horvátországban és Olaszország, de még Görögországban is a szabályok jóval megengedőbbek az alkoholfogyasztással, de csak bizonyos mértékig. Ez a gyakorlatban 0,5 ezrelékes véralkoholszintet jelent, ez a mérték Németországban is, míg Lengyelországban 0,2 ezrelék.

Egy átlagos testtömegű, 80 kilós felnőtt férfi esetén egy órával a sörözés után két pohár sör nagyjából 0,425 ezreléket tesz ki, két óra után ez az arány már jelentősen csökken. Borból ez másfél decit jelent. A hölgyek esetén mások az arányok, egy 60 kilós nőnél legfeljebb 1 pohár sör, másfél deci bor és egy féldecis rövidital fér bele.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×