eur:
386.96
usd:
355.9
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál
A road signs indicating from 120 to 130 as the speed limit
Nyitókép: Yauheni Kazlou/Getty Images

Autósok, figyelem, indul a száguldás a közelben

Ha a szenátus és az államfő is rábólint, jöhet a 150 km/órás sebesség Csehországban.

Döntött a cseh kormány, az arra alkalmas autópályák egyes szakaszain 150 km/órás maximális sebességgel lehet majd hajtani – írja a vezess.hu. Jelenleg, akárcsak Magyarországon, 130 km/óra a maximális autópálya-tempó, de ez a következő években változni fog.

Martin Kupka közlekedési miniszter szerint két éven belül kijelölhetik a cseh autópályákon az első szakaszokat, melyeken a jelenlegi maximumról 150 kilométer/órára lehet növelni a sebességet. A nagyobb végtempó lehetőségét az autópályák legmodernebb szakaszain fogják bevezetni. A döntés még nem végleges, ehhez még a szenátus és az elnök jóváhagyása is szükséges.

Csak olyan szakaszon vezethető be a 150 km/órás sebességhatár, ahol megfelelő tájékoztatórendszer működik, ami az időjárási és látási viszonyokat figyelembe véve, dinamikusan tudja változtatni, leginkább csökkenteni a maximális megengedett sebességet.

Hasonló próbálkozás legutóbb Ausztriában volt. 2018 augusztusában Bécs és Salzburg között, az A1-es autópálya két, összesen százhúsz kilométeres szakaszán emelték a limitet 140-re, de másfél év elteltével visszatértek az eredeti értékre – emlékeztet az autós portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×