eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ukrán katona Igla rakétavetővel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Chop

Hivatalos ukrán közlés Bahmutról - így készülnek a megsemmisítésre

Az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban - jelentette ki Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes vasárnap a Telegramon.

Szombaton a Wagner csoport azt jelentette be, hogy orosz kézre került a város, és Vlagyimir Putyin elnök is gratulált a harcolók sikeréhez. Volodimir Zelenszkij ellentmondásos nyilatkozata kicsit felborzolta vasárnap a kedélyeket, később szóvivője pontosított: Bahmut még nem az oroszoké. Ezek után futott be az orosz védelmi miniszter helyettesének közlése.

"Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Vagyis csapataink a város peremvidékén a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség megmaradását a városon belül.

Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek"

- fejtette ki a miniszterhelyettes. Maljar emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője vasárnap az ukrán köztévének nyilatkozva, közölte, hogy az orosz erők csapásai lényegében a földdel tették egyenlővé Bahmutot, ennek ellenére az ukrán csapatok továbbra is tartják állásaikat a város délnyugati részén. Megjegyezte, hogy mivel a várost az oroszok elpusztították, Oroszország a regionális központnak számító Bahmut elfoglalása esetén sem szerez semmilyen katonai vagy politikai előnyt. A szóvivő szerint az ukrán fegyveres erők megpróbálnak "nyomást gyakorolni a szárnyakon az orosz csatatokra, nem hagyni neki nyugalmat és ha lehet, ellentámadást intéznek".

Cserevatij egy rádióinterjúban reagált Jevgenyij Prigozsinnak, a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítójának a város állítólagos teljes elfoglalásáról szóló nyilatkozatára. Magyarázata szerint ez Prigozsinnak arról a szándékáról tanúskodik, hogy a lehető leghamarabb kivonja zsoldosait a lerombolt városból, amelyet az ukrán erők jó eséllyel teljesen körülzárhatnak.

Szombaton a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin közzétett egy videót, amelyet Bahmut központjában, a vasútállomás közelében vettek fel. Ebben azt mondta, hogy zsoldosai állítólag teljesen elfoglalták a várost, május 25-én átadják a település fölötti ellenőrzést az orosz védelmi minisztérium katonáinak és távoznak - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Kiemelte: az ukrán védelmi minisztérium cáfolta Bahmut orosz megszállását, hangsúlyozva, hogy az ukrán katonák több létesítményt is ellenőrzésük alatt tartanak a városban.

"A harcok folytatódnak, számos épületet tartunk ellenőrzésünk alatt a városban" - mondta Cserevatij, hozzátéve, hogy "valójában a Wagner-csoportot az ukrán erők szétverték" Bahmutban.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×