eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője a tüdőgyulladást okozó új koronavírus járványáról rendezett vitán az Európai Parlament brüsszeli üléstermében 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Manfred Weber és a kerítés – beindult a kampány a szakértő szerint

Feledy Botond úgy látja, a néppárti elnök és mások is keresik új pozíciójukat a 2024 utáni időszakban, ráadásul Manfred Weber mögül kicserélődött a német hátország, a lengyelek és az olaszok pedig szervezkednek az Európai Néppárttól jobbra.

Mint az Infostart beszámolt róla, komoly migrációs nyomásról és a határok védelméről beszélt a Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ennek egyik oka az, hogy Brüsszelben elkezdődött a politikusok helyezkedése a jövő évi EP-választások előtt.

"Manfred Weber már három hónapja felült arra az agendára, hogy adott esetben a néppárti európai parlamenti kampányban tematizálja a migrációt. Ennek kapcsán egy régóta zajló vita van az Európai Tanács és az Európai Parlament berkeiben, ahol az egyik fő kérdés a határvédelmi eszközök finanszírozása, ami annak kapcsán pattant ki, hogy 2015 óta az úgynevezett dublini egyezmény megújítását nem sikerült elérni, így tehát az első országokra hárul a teher a migrációs hullámban, nekik kell kezelni a menedékkérőket" – vázolta Feledy Botond.

Az EU egy migrációs törvénycsomagot efogadására készül, ennek pedig a 2024-es EP-választások előtt meg kellene történnie,

emiatt Brüsszelben még kiemeltebben aktuális ez a kérdés.

Manfred Weber ugyanakkor az olasz határról beszélt egy olasz lapnak nyilatkozva, ezzel kapcsolatban Feledy Botond rávilágított: Olaszországban a kormány hat hónapos migrációs vészhelyzetet hirdetett, az év eleje óta 30 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből, sokszoros az emelkedés a korábbi évek hasonló időszakához képest.

"Azt látni, hogy az afrikai országokban nem áll be az a stabilitás, amiben 2015 óta bízott Európa. Ehhez képest még Szudánban is puccs van… Ebből a szempontból az EU nem tette meg a várt befektetéseket, néhány milliárd eurónyi program elindult, de ennek az eredményei középtávúak, másrészt aprópénz ahhoz képest, amennyivel a politikai rendszerekkel bármit lehetne kezdeni. Harmadrészt pedig mind a klímaváltozás, mind az ukrajnai háború következtében kialakultak ellátási problémák, és az orosz csapatok felforgató tevékenysége is kialakított egyfajta migrációs nyomást" – sorolta a szakértő.

Brüsszelben szerinte "informálisan elindult a kampány", ami azt jelenti, hogy a pártok önjelöltjei, jelöltjei közti viták, helyezkedési versenyek már elkezdődtek. A hagyományos kampány teljes gőzzel ősszel fog elindulni.

Arról, hogy Manfred Weber véleménye mennyire lehet általános az EP-ben, arról azt mondta, a migrációs csomag jelenlegi verzióját a hárompárti koalíció vitte tovább a plenáris ülésen, ebben az értelemben van konszenzus a szocialista, a Macron-vonali és a néppárti vonal között.

"Más kérdés, hogy Manfred Weber bekötöttsége nem biztos, hogy sokat erősödött az elmúlt időszakban, az Európai Néppárton belüli frakciók közötti versengés, a Néppárttól jobbra lévő különböző erőviszonyok Georgia Melonival és a lengyelekkel; ha ezeket nézem, Weber helyzete sok-sok kihívással szembenéző pozíció, amiben még az is kérdés, hogy mennyiben nehezíti a helyzetet, hogy Berlinben már nem CDU–CSU-koalíció van" – foglalta össze Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×