eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Hajasi Josimasza japán külügyminiszter a Pekingi Nemzetközi Repülőtérre érkezik 2023. április 1-jén. Három év után Hajasi személyében először látogat vezető beosztású japán politikus Kínába.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Pekingben tárgyalt a japán külügyminiszter

A Peking és Tokió közötti párbeszéd folytatásáról, a Tajvani-szoros stabilitásáról, valamint egy Kínában fogva tartott japán állampolgár ügyéről is egyeztetett a többi között Hajasi Josimasza japán külügyminiszter és kínai kollégája, Csing Kang Pekingben.

A tárcavezetők egyeztetése után Hajasi újságíróknak elmondta, felszólította Pekinget, hogy mielőbb engedjék szabadon az őrizetben lévő japán állampolgárt. Hozzátette, hogy Tokió az ügyben átlátható vizsgálatra szólított fel. A kínai hatóságok március végén jelentették be, hogy őrizetbe vették az Astallas Pharma japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt. A hírt a vállalat megerősítette, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy 2015 óta legalább 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában kémkedés gyanújával.

Sajtótájékoztatóján Hajasi elmondta, kollégájával megegyeztek abban, hogy fenntartják a párbeszédet "minden szinten" a két ország között, Csing Kang pedig reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatokban előrelépéseket tesznek.

A japán külügyminiszter mindemellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kínai hajók többször hatoltak be japán felségvizekre a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteknél.

A szigetek, melyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje jelentenek vitás kérdést a japán-kínai kétoldalú kapcsolatokban. A területet Kína Tiaojü-, Japán Szenkaku-szigeteknek nevezi.

A tárcavezető továbbá felhívta a figyelmet a Japán közelében végzett közös kínai-orosz katonai tevékenységre is, valamint szót emelt a Tajvani-szoros stabilitása mellett is.

A héten több kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A tárcavezetők bejelentették azt is, hogy újraindítják a háromoldalú, japán-kínai-dél-koreai megbeszéléseket, a döntést Hajasi fontos eredménynek nevezte.

Hajasi személyében három év óta először látogat japán külügyminiszter Kínába. A miniszter a tervek szerint találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal is.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×