eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Woman visiting her doctor
Nyitókép: milan2099/Getty Images

Bajban a német egészségbiztosítás: évi 2000 eurós személyes hozzájárulás jöhet

Egy neves egészségügyi közgazdász saját ötletekkel reformálná meg a bajban lévő egészségbiztosítási rendszert, amelynek az idén 17 milliárd eurós deficitet jósol a miniszter.

A német egészségügyi intézmények súlyos pénzügyi nehézségekkel küszködnek, Karl Lauterbach miniszter szerint az egészségbiztosítás jelenlegi rendszerének fenntartása szintén egyre nehezebb. Egy neves egészségügyi közgazdász a biztosítási rendszert a biztosítottak hozzájárulásával kívánja orvosolni.

A freiburgi egyetem professzora, Bernd Raffelhüschen sajátos javaslattal állt elő. Indítványozta ugyanis, hogy a kötelező egészségügyi biztosítással rendelkezők a biztosítás díja mellett

fizessenek évente 2000 euróig terjedő személyes hozzájárulást, egyfajta önrészesedést.

A professzor hangsúlyozta, hogy a rendszer jelenlegi formájában nem tartható fenn. A biztosítottaknak, illetve a betegeknek a jövőben saját zsebükből többet kell fizetniük. Raffelhüschen szerint a biztosítottak önrészesedését lépcsőzetesen kellene megállapítani, és az évi 1500 eurótól 2000 euróig terjedhetne.

Azt ugyanakkor természetesnek nevezte, hogy a csekély jövedelemmel rendelkezők számára ehhez a szövetségi költségvetésből ehhez egyfajta szociális kompenzációt biztosítsanak.

A professzor ugyanakkor állást foglalt amellett is, hogy

csökkentsék a biztosítási rendszer szolgáltatásait.

Így mindenekelőtt azt indítványozta, hogy a biztosítottak a jövőben a teljes összeget maguk fizessék bizonyos sérülések után, például síelés közbeni balesetért. Szerinte a dohányosoknak is nagyobb mértékben kellene hozzájárulni a kezelési költségekhez, mint ahogy az elhízott betegek esetében is tisztázni kell, hogy a túlsúly hozzájárult-e a megbetegedéshez.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű intézkedések híján a a biztosítási költségek 2035-ig a bruttó bér 22 százalékáig növekedhetnek. A jelenlegi díj a biztosítótól függően átlagosan 16 százalék körül van.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerint

2023-ban a kötelező egészségbiztosításnak mintegy 17 milliárd eurós deficittel kell szembenézni.

A miniszter szerint ez "történelmi mértékűnek" számít.

Németországban a legfrissebb adatok szerint kereken 73 milliót tesz ki a biztosítottak száma, ami a lakosság mintegy 90 százalékának felel meg. A betegbiztosítók száma pedig 96.

A professzor tervei szerint a betegeknek az orvos felkeresése után számlát kell kapniuk, amit azután továbbítanak az egészségbiztosítónak, amely átvállalja a költségek nagy részét.

A betegbiztostök többsége már korábban megkongatta a vészharangot. Baden-Württembergben például volt olyan biztosító, amely szerint 2022-ben a betegek száma olyan magas volt, mint még soha a társaság működése óta.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×