eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Emmanuel Macron francia elnök az első világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az ismeretlen katona sírjánál Párizsban 2022. november 11-én. 1918-ban ezen a napon kötötték meg a fegyverszünetet az I. világháborúban részt vevő országok.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Teresa Suarez

Tényleg meg akarták ölni Emmanuel Macront? Válaszol a szakértő

A francia elnök elleni merényletterv vádjával állítanak bíróság elé 13 szélsőjobboldali lakost Franciaországban. Az ügy háttere 2018-ig nyúlik vissza – mondta az InfoRádiónak Fejérdy Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója.

A tagok a közösségi médián keresztül találtak egymásra és álltak össze csoporttá 2018-ban – mondta a szakértő. A cél az volt akkor, hogy az I. világháború lezárásának századik évfordulója kapcsán elég sok helyre látogató elnök ellen is merényletet hajtsanak végre.

Nem ő volt egyedül a cél, hanem számos egyéb célzott személy, elsősorban megválasztott francia képviselők, illetve migránscsoportok is akár, de gazdagokra is vadásztak, emiatt 2018 novemberétől letartóztatták őket. Ez 11 férfit és két nőt érintett – emlékeztetett Fejérdy Gergely.

„Első körben csak a közvetlen vezetőséget vették őrizetbe, aztán 2021 nyaráig további személyeket is, akiket veszélyesnek véltek.

Konkrét megvalósulás nem történt, tehát a nagy kérdés igazából a február 3-áig tartó tárgyaláson, hogy valóban képesek lettek volna-e bármiféle terrortámadásra”

– mondta a kutató.

Eredetileg terrorista összeesküvés címén folyt eljárás ellenük, illetve a média jobbára így azonosította ezt az ügyet, viszont most egyszerű büntető bíróság előtt zajlik a per – hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra is, hogy 2018 novemberében a sárga mellényes mozgalom legaktívabb időszakában sok tüntetés és agresszív cselekedett volt Franciaországban, ezért nagyon odafigyelt az ilyen esetekre a rendőrség.

„Megjegyzendő, hogy

a főszereplőnél, egy 60 év körüli férfinél számos engedély nélküli fegyvert találtak,

tehát elképzelhető, hogy képes lett volna valamilyen akcióra” – mondta Fejérdy Gergely.

A kutató úgy látja, a francia csoport kevésbé volt szervezett, mint a Reichsbürger mozgalom, amelynek tagjait pár hete tartóztatták le Németországban, ott korábbi katonai tisztséget viselő személyek is érintettek lehettek.

„Itt sokkal inkább amatőrebb csoportról van szó, a francia társadalomban is megjelentek ezek a kiábrándult csoportok, ezek sokkal kevésbé szervezettek” – mondta Fejérdy Gergely. Hozzátette, hogy az akkori belügyminiszteri államtitkár 2018-ban a letartóztatások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nagyobb az ügy füstje, mint a lángja. Igazságot viszont majd a bíróság tesz.

(Nyitóképünkön Emmanuel Macron francia elnök az első világháborút lezáró, compiegne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az ismeretlen katona sírjánál Párizsban 2022. november 11-én. 1918-ban ezen a napon kötötték meg a fegyverszünetet az I. világháborúban részt vevő országok.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×