eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fiatalokat oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Félelem Németországban: a fiatalok elvesztették válságállóságukat

Koronavírus, klímaváltozás és háború. A sorozatos válságok mély nyomot hagynak a fiatalok körében – erről tanúskodik az a tanulmány, amelyet tekintélyes német ifjúság- és oktatáskutatók tettek közzé.

Az ARD televízió által ismertetett tanulmányból kitűnt, hogy a koronavírus-járvány – a többi között a bezártság, valamint a társaság hiánya, a korábbi megszokott napirend teljes felborulása – hosszú ideig tartó drámai nyomot hagyott a fiatalok pszichés állapotában. A legtöbb megkérdezett esetében egyértelművé vált, hogy lelki, pszichés ellenállóképességük elhasználódott, ezzel párhuzamosan pedig szaporodtak a különböző kockázati tényezők. A szerzők szerint mindez olyan figyelmeztető jel, amivel sürgősen foglalkozni kell.

"Az a tény, hogy a járvány lecseng, és az óvintézkedések túlnyomó többsége már nincs érvényben, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fiatalok pszichés megterhelése mindezzel egyenes arányban csökkenne, ellenkezőleg, továbbra is magas marad" – értékelte a lipcsei egyetem gyermek- és ifjúságpszichológusa, Julian Schmidt.

A tanulmány rávilágított arra, hogy a 14 és 29 év közötti fiatalok nem csupán a sorozatos válságok – a járvány, a klímaváltozás és az Ukrajnában zajló háború – miatt szenvednek.

A korábbiaknál sokkal rosszabbnak ítélték meg az életminőséget, a gazdaság helyzetét, a társadalmi összetartást, valamint a politikai viszonyokat.

"A válságok következményeként a fiatalok úgy érzik, hogy az alagútból többé egyáltalán nem tudnak kijutni" – vélekedett Simon Schnetzer, a tanulmány egyik szerzője.

A fiatalok több mint kétharmadát aggasztja a növekvő infláció is, de hasonló aggodalmat jelent számukra az Európában zajló háború, a klímaváltozás, a gazdasági, illetve energiaválság, valamint az erősödő elszegényedés. Ami az inflációt illeti, mindenekelőtt az élelmiszer, valamint az áram és a gáz magas ára aggasztja és sújtja is őket. A megkérdezettek mintegy egyötöde be is vallotta, hogy már adóssággal is rendelkezik.

"Éppen a bizonytalanság erősödő érzete járul hozzá ahhoz, hogy

a fiatalok egyre inkább a mában kívánnak élni, és nem a jövőt tervezik"

– fogalmazott Schnetzer.

A kutatók szerint a koronavírus-járvány idején a gyermekek és a fiatalok körében jelentősen megnövekedett médiafogyasztás ugyancsak nagy szerepet játszott pszichés terheik növekedésében. A közösségi médiában ugyanis az olyan kemény témákat, mint a klímaválság, az elmúlt időszakban pedig az Ukrajnában zajló háború, gyakran kendőzetlenül , sőt nem ritkán "katasztrofizálva" jelennek meg. Ennek egyértelműen negatív következményei, hogy a fiatalok egyre több válságba ütköznek, amelyek mind erősebben terhelik őket.

A tanulmány záró értékelése szerint úgy érzik, hogy az elmúlt két és fél -három évben rendkívül sok mindenről kellett lemondaniuk. Nem tudják, hogy milyen jövő vár rájuk, milyen jövőben érdemes élni, milyen jövőre kell törekedni - fogalmaztak a kutatók.

Hasonló tanulmány a koronavírus-járvány kezdete, 2020 óta félévente jelenik meg Németországban. A kutatók több mint ezer 14 és 29 év közötti fiatalt kérdeznek érzéseikről, közérzetükről, aggodalmaikról.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×