eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Joe Biden amerikai elnök (b) Kathy Hochul New York-i kormányzó választási kampányrendezvényén Yonkersben 2022. november 6-án. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Patrick Semansky

Amerika kedden újra leteszi voksát – a félidős választás jelentősége és esélyei

Az előzetes szavazás már zajlik az amerikai félidős választáson, a hivatalos választási nap kedden lesz. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint a demokraták elvesztik többségüket az alsóházban, de akár a szenátusban is kisebbségbe kerülhetnek – mondta Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője.

„Nagyon hosszú procedúra a félidős választás az Egyesült Államokban, az előválasztásokkal együtt igazából már fél éve folyamatosan zajlik, és folyamatosan változik az is, hogy mi az az ügy, ami alapvetően visz mindent” – fogalmazott a szakértő.

Az egyik nagy ügy a Donald Trump személye körüli botrányok – mondta Rajnai Gergely. Ez végig jelen volt a kampányban.

„A republikánus jelöltek közül sokan azzal kampányolnak, hogy Joe Bident nem is választották meg, míg a demokraták közül sokan azzal vádolják a republikánusokat, hogy nem hisznek a demokráciában, nem fogadják el a jogos választás eredményeit” – mondta ezzel kapcsolatban az elemző.

A másik ügy az abortusz, ez egy időben domináns volt, de mostanra háttérbe szorult. A Legfelsőbb Bíróság hozott egy döntést, hogy az államok maguk határozhatják meg az abortuszpolitikájukat – emlékeztetett, hozzátéve, hogy ez a döntés alapvetően demokraták malmára hajtotta a vizet, mert a lakosság nagyobb része az abortuszliberalizáció mellett van.

Az infláció és a háború miatt begyűrűző gazdasági problémák viszont háttérbe szorították az abortusz ügyét, ez pedig inkább a republikánusoknak kedvez

– mondta Rajnai Gergely.

„Amíg a nyáron a demokraták látszottak feljönni, most inkább a republikánusok” – summázott.

Ez a trend, illetve a közvélemény-kutatások eredménye azt valószínűsíti, hogy

a republikánusoknak a kongresszusban meglesz a többségük

– mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyjából egy évtizede kisebbségben vannak az alsóházban a republikánusok.

„A felsőházban, ahol most is 50-50 szenátora van a két oldalnak, szinte megjósolhatatlan, hogy ez mennyiben fog változni, annyira szoros egy-két verseny. A legjobb előrejelzések szerint ugyanez az 50-50-es állapot marad” – szögezte le Rajnai Gergely. Ez az eredmény a demokratáknak kedvezne, hiszen szavazategyenlőség esetén az alelnök voksa dönt. Hozzátette viszont, hogy az is benne van a pakliban, hogy akár nagyobb többsége lesz valamelyik oldalnak.

„Sztenderd dolog az amerikai politikában, hogy az elnök a megválasztása után két évvel elveszíti a félidős választásokat. Megválasztásakor az elnöknek általában többsége van a kongresszusban, lehet, hogy mindkét házban, és két éve van bármi nagyobb szabású dolgot megcsinálni. Joe Biden is ezt megkísérelte, és voltak is nagyobb törvényjavaslatok, amiket át tudott vinni, most viszont ha elveszíti a többségét akármelyik házban, nagyon meg lesz kötve a keze a törvényhozásban” – mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa.

Ugyanakkor

a külpolitikában és még pár területen megmarad így is az elnök szabad mozgástere

– tette hozzá.

„Azt, hogy mondjuk Oroszországgal kapcsolatban milyen politika alakul ki, olyan nagyon nem tudja megváltoztatni ez az eredmény. Ezek az amerikai választások a belpolitikáról szólnak” – vont mérleget Rajnai Gergely. Hozzáfűzte, hogy nyilvánvalóan az amerikaiakat elsősorban a belpolitika, minket viszont a külpolitika érdekel.

(Nyitóképünkön Joe Biden amerikai elnök Kathy Hochul New York-i kormányzó választási kampányrendezvényén Yonkersben vasárnap.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×