eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Tüntetők tiltakoznak Thomas Kemmerichnek, a Szabaddemokrata Párt, az FDP tartományi elnökének és frakcióvezetőjének türingiai tartományi miniszterelnökké választása ellen Erfurtban 2020. február 6-án, a választás másnapján. A saját pártja és a Kereszténydemokrata Unió, a CDU képviselői mellett a baloldal által fasisztának bélyegzett Alternatíva Németországnak (AfD) párt támogatásával megszavazott Kemmerich február 6-án lemondott. A felirat jelentése: Szégyelld magad, CDU! Fasisztákkal működsz együtt, ahelyett, hogy a baloldallal lépnél koalícióra!
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Éleződik az utcai feszültség a keletnémet tartományokban, már egyeztetnek a belügyminiszterek

Háború, menekültek, energiaválság, infláció, áremelkedés. Az egykor az NDK-hoz tartozó keletnémet tartományokban egyre többen vonulnak az utcákra, a tiltakozások egyre hangosabbak és radikálisabbak. Az öt tartomány belügyminisztere közösen igyekszik felvenni a harcot a tiltakozó megmozdulások további radikalizálódása ellen.

A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a türingiai Sonnebergben a hét elején több ezren tüntettek a megélhetési nehézségek miatt, és követelték az ukrajnai fegyverszállítások beszüntetését, az Oroszországgal szembeni szankciók eltörlését, valamint a háború sújtotta Ukrajnából érkezett menekültek kiutasítását. Hasonló tüntetések voltak más keletnémet tartományokban is, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, valamint Szászországban ukrán menekültek szállásul szolgáló épületek ellen követtek el merényleteket.

A tiltakozó megmozdulások a szervezők szerint pártoktól függetlenek voltak. Azok mögött azonban ugyanazok a szélsőjobboldali csoportok álltak, amelyek két évvel ezelőtt a koronavírus-járvány tombolásakor mindenekelőtt a szigorítások, illetve az oltási kötelezettség ellen tüntettek. A deklarált pártsemlegesség ellenére több megmozduláson is részt vettek az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) radikális jobboldali, elsősorban bevándorlásellenes párt képviselői.

A hatóságok attól tartanak, hogy a tiltakozó megmozdulások még radikálisabbá válnak, és egyfajta rendszerellenes tüntetésekbe csapnak át.

Ezért válságtanácskozást tartanak Türingia tartomány fővárosában, Erfurtban Georg Maier belügyminiszter kezdeményezésére. Szerinte a keleti tartományoknak közösen kell felvenniük a harcot a további radikalizálódás megakadályozása, illetve a demokratikus rend védelme érdekében.

Türingiában, Mecklenburg-Elő-Pomerániában, Szászországban, Szász-Anhaltban és Brandenburgban a hét elején több ezren tiltakoztak a kormány politikája ellen. A legtöbben, mintegy háromezren a türingiai Altenburgban gyűltek össze, de hasonló megmozdulások voltak a többi között Erfurtban, Weimarban és Schwerinben is. Magdeburgban az AfD szervezett tüntetés "Jog az élethez és az önrendelkezéshez" jelszóval. Lipcsében és Drezdában ugyanakkor ellentüntetők emeltek utcai blokádokat.

A tiltakozásokat hétfőnként tartják az egykori NDK-ban a kommunista rezsim összeomlásához vezető, Lipcsében kezdődött rendszeres hétfői tüntetések (Montagsdemonstrationen) mintájára.

Mindezzel egy időben jelent meg egy felmérés, amely szerint egyre több német ért egyet a háborúval kapcsolatos orosz propagandával. A Der Spiegel által ismertetett közvélemény-kutatásból kitűnt, hogy egy áprilisi, hasonló felmérés adataihoz képest jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik szerint a Vlagyimir Putyin által indított háború valójában Oroszország alternatíva nélküli válasza volt a NATO provokációjára. A megkérdezettek több mint 40 százaléka vélekedett így, azaz 11 százalékkal többen, mint áprilisban.

A válaszadók 44 százaléka vallotta azt, hogy Putyin a háborúval valójában a "globális elittel" szemben lépett fel. Ez az adat 12 százalékkal volt magasabb az áprilisi iránynál. Kilenc százalékos volt azoknak a száma, akik egyetértettek azzal, hogy a háború szükséges volt "az ukrajnai fasiszta kormány felszámolása" érdekében. Ez az arány duplája volt az áprilisi adatnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×