eur:
394.65
usd:
365.94
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Embraer C-390 szállítógép tűzoltó modullal
Nyitókép: Embraer

Légi tűzoltásra is alkalmas lesz a honvédség új szállítógépe – videó

Az Embraer C-390-es szállítórepülő egy modulból több mint 11 ezer liter vizet zúdíthat a tűzre.

A MAFFS II elnevezésű modul olyan tűzoltórendszer, amely akár 3000 gallon (kb. 11 300 liter) víz felvételére és kiengedésére is képes, tűzgátló anyaggal, vagy anélkül. Úgy tervezték, hogy kapcsolódjon a repülőgép rakománykezelő rendszeréhez (CHS), így gyorsan beszerelhető a raktérbe, csak a saját utánfutóját használva. A működéséhez a repülőgép rendszerein kívül nem szükséges külön energiaellátás – írja az airportal.hu.

A repülési tesztek végeredménye bizonyította, hogy a rendszer integrálható a típus fedélzetére, a repülőgép manőverezhetősége megfelelő volt alacsony sebességnél is.

Magyarország kettő, Portugália öt, Hollandia pedig szintén öt példányt rendelt a típusból.

A magyar megrendelést követően az Aeroplex megállapodott Embarerrel, hogy a brazil gyártó hivatalos karbantartó központja (Embraer Authorized Service Center – EASC) Magyarországon lesz.

A brazil repülőgépgyár a napokban megkezdte az első, Portugália légiereje számára gyártott példány berepülését. A magyar légierő 2023-ban és 2024-ben veheti majd át a két C-390-est. A rámpás szállítógépek 23 tonna hasznos terhet szállíthatnak és repülés közben is feltölthetők üzemanyaggal. A gépek a teher- és csapatszállító missziók végrehajtása mellett arra is alkalmasak, hogy egészségügyi mentőakciókban vagy humanitárius, illetve kutató-mentő feladatokban vegyenek részt.

Augusztus végén a típus megkapta a nem szilárd burkolatú futópályákon történő üzemeléshez szükséges tanúsítást a brazil légierőtől.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×