eur:
394.72
usd:
366.03
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Embraer

Már készül a Magyar Honvédség első Embraer szállítógépe - fotók

A gyártó ünnepélyesen lezárta a tervezési és fejlesztési folyamatokat.

Befejezte az Embraer az első magyar KC-390 Millennium repülőgép kritikus tervezési felülvizsgálatát (Critical Design Review – CDR), ezzel megkezdődhet a repülőgép szerkezeti összeszerelése. A lépést a magyar kormány képviselőjének részvételével ünnepelte meg a gyártó a Gaviao Peixoto telephelyén – írta meg az Airportal.hu az Embraer közlése nyomán.

A következő hetekben az elkészült alkatrészekből megkezdődik a törzs és a szárnyak szerkezeti elemeinek összeszerelése.

A magyar kormány tavaly novemberben írt alá szerződést a brazil gyártóval, két C-390 Millennium többfunkciós szállítógép megrendeléséről. A típusmegjelölésük KC-390. A légierő célja a kiöregedő Antonov An-26-os repülőgépek pótlása.

Forrás: Embraer
Forrás: Embraer

A típus teljesen NATO-kompatibilis, beleértve a repülésirányítási és kommunikációs rendszereit is. Az első példány átadása 2024-ben esedékes.

Bár Magyarország a második európai ország, amely ilyen gépet rendelt (Portugália 2023-ban kapja meg az övét), ám a Magyar Légierő flottájában forgalomba álló KC-390 lesz

a típus első olyan példánya a világon, amelyet intenzív betegellátásra alkalmas egységgel is felszerelnek,

ez a humanitárius missziók ellátásához fontos képesség.

A géptípus képes lesz a JAS 39 Gripen vadászgépeinek (vagy más, hasonló technológiájú repülőknek) légi utántöltésére is.

Azt egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a magyar KC-390-esek hol fognak állomásozni, Kecskemét valószínűsíthető.

Forrás: Embraer
Forrás: Embraer

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×