eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Airbus A320 ITA Airways Sara Simeoni. Aircraft to Fiumicino Leonardo da Vinci Airport. Fiumicino (Italy), July 14th, 2022 (Photo by Massimo Insabato/Archivio Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images)
Nyitókép: Massimo Insabato/Mondadori Portfolio via Getty Images

Meglepő, ki veheti meg Alitalia-utód olasz állami légitársaságot

Hosszas finanszírozási gondok után úgy lett 2021-ben a veszteséges Alitalia jogutódja az ITA Airways. Egyedül azonban nem maradhat vele az olasz állam, magántulajdonost keres hozzá.

Az új olasz nemzeti légitársaság számára a Lufthansa tűnt sokáig a legkívánatosabb kérőnek. Az olasz kormány azonban több halasztás után végül egy versenytárs jelentkezőnek, a Certares befektetőalap vezette Air France KLM-Delta Airlines szövetségnek adja el a cég egy részét.

Mint az iho.hu megírta, a római kabinet gazdasági és pénzügyminisztériuma szerint a döntés azon alapult, hogy az utóbbiak jobban megfelelnek a kormányfő által meghatározott kritériumoknak. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ajánlat értelmében nagyobb, negyven százaléknyi tulajdonrész marad az olasz kormány kezelésében, tehát az ajánlattevők 600 millió euróért kapják a maguk hatvan százalékát. Ám ezzel együtt az olasz fél fenntarthatja magának a jogot, hogy kisebbségi tulajdonrésze ellenére "bizonyos stratégiai döntéseket" ő hozzon meg.

A Lufthansa-féle csapat többet ígért, de magasabb tulajdonrészért cserébe: 850 és 900 millió eurót 80 százalékért.

A kormányzat azonban épp azért döntött a másik mellett, mert az nem jelenti a légicég teljes privatizációját – kommentálták a Lufthansa részéről a fordulatot. A német csoport részéről annyi a vigasztaló, így számára így is Olaszország marad a legerősebb piac Európában, leszámítva persze a hazait.

Más kommentátorok megjegyzik: a légitársaság jövője továbbra is bizonytalan marad, ha nem sikerül olyan privatizációs megoldásra jutni, amit Olaszország feltehetően jövendő kormánya is elfogad, vagyis elég lesz-e számukra a stratégiai döntési kompetencia megtartása ahhoz, hogy ne akarják az egész kínkeserves privatizációs folyamatot a választás után rögtön "visszacsinálni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×