eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Veszélyes forróság, hatalmas bozóttüzek Spanyolországban

Hőségriasztás volt érvényben vasárnap Spanyolország harminc tartományában, egyes régiókban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletekre számítanak - közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet).

Idén nyáron ez már a második hőhullám a dél-európai országban. Sevilla, Córdoba, Jaén és Cáceres tartományokban a második fokozatú, narancs riasztást rendelték el. Spanyolország középső és délnyugati térségének nagy részében narancs vagy a legalacsonyabb fokozatú, citromsárga riasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint a hőmérsékletek kedden tovább emelkedhetnek, és a narancs riasztást újabb tartományokra is kiterjeszthetik majd.

Az idei nyár első hőhulláma júniusban érte el az országot, akkor több mint egy hétig tartott a rendkívüli hőség, és a dél-spanyolországi Jaén tartományban 44, Madridtól délre, Toledóban pedig 43 fokot is mértek.

A szokatlanul magas hőmérséklet miatt bozóttüzek is sújtják Spanyolországot: idén már több mint 19 ezer hektár terület égett le, ami az utóbbi évek átlagainak kétszerese. A kevés csapadék és a hőség miatt az ország víztartaléka is aggasztó szintre süllyedt. Átlagosan 45 százalékos a víztározók telítettsége, de a déli Andalúzia és Extremadura területén csak 35 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×