eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Mol Nagykőrösi úti üzemanyagtöltő-állomása Gyálon 2021. november 15-én. A kormány ettől a naptól 480 forintban maximálta a benzin és a gázolaj literenkénti árát három hónapra, a döntést ezt követően vizsgálják felül.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pert nyert a Mol Horvátországal szemben

A Molnak adott igazat a washingtoni bíróság abban a perben, amelyet a magyar olajtársaság indított a horvát kormány ellen. Az ítélet nyomán a több mint 100 milliárd forintos kártérítés illeti meg az olajipari vállalatot.

A washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) a Molnak adott igazat a horvát kormánnyal szemben. Erről a Világgazdaság számolt be a zágrábi Vecernij list című újság értesülései alapján.

A magyar olajtársaság 2013-ban indított pert azért, mert a zágrábi vezetés nem teljesítette bizonyos korábbi ígéreteit és ezzel veszélyeztette a Mol horvátországi befektetéseit. Válaszul a horvát kormány azzal vádolta meg a magyar olajipari céget, hogy korrupcióval szerzett tulajdont a helyi INA olajtársaságban. Erre hivatkozva egy zágrábi bíróság hat év börtönt szabott ki Ivo Sanader volt horvát miniszterelnökre, Hernádi Zsoltot a magyar társaság vezérigazgatóját pedig két év elzárással akarták büntetni. Hernádi többször is fellebbezett, ügye jelenleg a horvát alkotmánybíróság előtt van. Most viszont a washingtoni bíróság elutasította a horvátok korrupciós vádjait is.

A Mol egymilliárd dolláros kártérítést követelt, de a bíróság csak 250-300 milliót tartott jogosnak, ami 100-120 milliárd forintnak megfelelő összeg.

Ez már a második per, amit a Mol megnyert a zágrábi vezetés ellen. Az első Svájcban az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt zajlott. Azt az akkori horvát kormány kezdeményezte válaszul a Mol washingtoni keresetére, de akkor is a magyar cégnek lett igaza.

A Mol 2003-ban szerzett 25 százalékos részesedést a horvát INA olajtársaságban, majd 5 évvel később újabb 22,15 százalékot vásárolt, és kezdeményezte a irányítás átvételét. Jelenleg 49,08 százalék a magyar részesedés a horvát olajcégben.

Nem sokkal a washingtoni döntés kiszivárgása után lemondott a horvát pénzügyminiszter. Azt nem nem lehet tudni, hogy Zdravko Maric lemondása összefüggésben van-e a Mol győzelmével.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×