eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
A kalinyingrádi teherpályaudvar 2022. június 21-én. A litván vasúttársaság június 18-án leállította az Ukrajna elleni orosz háború miatt az Európai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók érintette áruk tranzitforgalmát az anyaország és a Lengyelország és Litvánia közé ékelődő orosz exklávé között.
Nyitókép: MTI/AP

Ezért rendkívül fontos Oroszországnak Kalinyingrád

Nemcsak Litvánia és Oroszország, hanem Moszkva és az Európai Unió között is erősödik a feszültség, mert Vilnius blokkolja a kereskedelmi tranzitforgalmat az orosz főterület és a Balti-tenger partján fekvő és földrajzilag elszigetelt kalinyingrádi körzet között. Moszkva pedig ellenlépésekkel fenyeget. Elemzők arra keresnek magyarázatot, hogy a balti-tengeri exklávé miért olyan fontos Moszkva számára.

A kalinyingrádi körzet Oroszország része, a Szovjetunió szétesése óta Lengyelország és Litvánia, azaz két olyan ország között terül el, amely mind az Európai Unió, mind a NATO tagja. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború óta mindkét ország Kijev fő támogatói közé tartozik.

A Moszkvától mintegy 1000 kilométerre fekvő Kalinyingrád ugyanakkor Oroszország számára rendkívüli stratégai és katonai jelentőséggel bír. A valamivel több mint 200 négyzetkilométer nagyságú kalinyingrádi körzet lakóinak száma mintegy egymillió.

Az exklávé a 19. század óta fontos gazdasági és kereskedelmi központ.

1966-ban Oroszország különleges gazdasági övezetté nyilvánította.

A körzet mindenekelőtt két jégmentes kikötőjéből, Kalinyingrádból és Baltyijszkból, valamint a vasúti összeköttetésekből profitál.

Litvánia a múlt héten jelentette be, hogy korlátozza a vasúti közlekedést Oroszország és Kalinyingrád között. A vilniusi bejelentés szerint azok az árucikkek, amelyekre vonatkoznak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, Litvánián keresztül vasúton nem szállíthatók Oroszországba. A szóban forgó árucikkek közé elsősorban különböző fémek, építőanyagok, technológiai cikkek, továbbá széntermékek tartoznak. Anton Alihanov, a kalinyingrádi régió kormányzója szerint a körzet importjának mintegy 40-50 százalékát sújthatja a blokád.

Kalinyingrád mindig is fontos katonai támaszpont volt. A hidegháború idején az akkori Szovjetunió számára különös jelentőséggel bírt. A NATO keleti bővítése során Moszkva tovább erősítette katonai jelenlétét a körzetben, ahol számos alkalommal nagyszabású, demonstratív hadgyakorlatokat tartott.

A területen az orosz erők nukleáris fegyvereket is állomásoztatnak.

Évekkel ezelőtt Kalinyingrádban is telepítették a SZ-400-as légvédelmi rakétarendszert, alapvetően kettős szereppel. Egyrészt nyomásgyakorlás a Baltikum államaira, ugyanakkor a védelem biztosítása a NATO-tagállamok területéről érkező esetleges támadásokkal szemben. Oroszország legújabb csapásmérő vadászrepülője, a MiG-31K ugyancsak állomásozik a körzetben.

Egyelőre nem ismert, hogyOroszország milyen ellenintézkedésekre szánja el magát. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkáraannyit mondott, hogy Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra.

"A vonatkozó tárcaközi intézkedések kidolgozás alatt állnak, hamarosan elfogadják őket. Ezek következményei komoly negatív hatással lesznek Litvánia lakosságára" – tette hozzá.

Brüsszelben ugyanakkor csekélynek tartják a konfliktus nagyobb méretű eszkalációjának veszélyét. Az EU moszkvai nagykövete azt hangoztatta, a Kalinyingrádba irányuló vasúti tranzit korlátozásának kérdését diplomáciai úton kell megoldani. NATO-körökben pedig úgy vélekednek, hogy Oroszország az ukrajnai háború miatt nincs abban a helyzetben, hogy NATO-területet fenyegessen.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Romokban az oroszok legfontosabb támaszpontja, kritikán alul teljesít az ukrán légvédelem - Háborús híreink szombaton

Az ukrán vezérkar szerint a folyamatos dróntámadások következtében lényegében használhatatlanná vált az orosz Fekete-tengeri Flotta Krím-félszigeten található támaszpontja. Az orosz Iszkander-M rakéták egy hét alatt harmadszor ütöttek rajta a Mirhorodban található ukrán légibázison. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×