eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Twitter/Oleksiy Sorokin

Hetek óta először: orosz támadások kijevi kerületek ellen - képek

Szeverodonyeckben pedig megrongálódott vegyi üzemről és ukrán előrenyomulásról számoltak be.

"Az orosz erők nemrég még a város 70 százalékát tartották ellenőrzésük alatt, de az elmúlt két napban visszaszorítottuk őket" - jelentette ki Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó vasárnap.

Egyúttal "rendkívül nehéznek" minősítette a szeverodonyecki helyzetet, s hozzátette, hogy a harcokban az itt található Azot vegyi üzem is megrongálódott.

Elmondta továbbá, hogy rakétatámadás érte Liszicsanszkot is.

Szombaton Hajdaj azt mondta: a mostaninál több nagy hatótávolságú fegyverre van szükségük az ukrán erőknek ahhoz, hogy az orosz tüzérséget tartósan távol tudják tartani.

Robbanásokról számoltak be a Kijev nyugati részén lévő Darnicki és Dniprovszki kerületből is.

Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere Telegramon pedig emlékeztetett arra, hogy hetek óta a vasárnapi az első ilyen jellegű támadás Kijev ellen. Az Al-Dzsazíra és a Kyiv Independent szerint Klicsko azt mondta, az infrastruktúrát érték a rakétacsapások, amelyeknek nincsenek halálos áldozatai, de legalább egy embert kórházban ápolnak.

Kijev, 2022. június 5.
Füst száll fel egy lakótelep mögött Kijevben 2022. június 5-én. Ezen a napon a Kijev nyugati részén lévő Darnicki és Dniprovszki kerületből robbanásokról számoltak be. Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere Telegramon pedig emlékeztetett arra, hogy hetek óta ez az első ilyen jellegű támadás Kijev ellen.
MTI/EPA/Oleg Petrasjuk
Füst száll fel egy lakótelep mögött Kijevben 2022. június 5-én. MTI/EPA/Oleg Petrasjuk

Vasárnap a kijevi régió katonai kormányzata arról is beszámolt, hogy orosz rakétát lőtt le vasárnap Ukrajna légvédelmi rendszere a Kijevtől délre fekvő Obuhiv terület felett. Az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok és nem keletkeztek károk - írta a CNN.

A Kyiv Independent szerint a légierő azt közölte, hogy a Kijev felé tartó rakétákat az oroszok a Kaszpi-tengerről lőtték ki. Megerősítették, hogy egyet lelőtt a légvédelem.

Később Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság igazgatótanácsának elnöke, szintén a Telegram üzenetküldő alkalmazáson megerősítette, hogy négy rakéta csapódott be a bal parton, a Kijev darnicjai kerületében lévő egyik vagonjavító üzembe, hozzátéve, hogy az orosz információkkal ellentétben ott nincsenek harckocsik.

A Donyeck megyében található Kramatorszk polgármestere, Olekszandr Goncsarenko szintén azt közölte, hogy az éjszaka folyamán az orosz csapatok tűz alá vették a várost, áldozatokról nem érkezett hír.

Az ukrán hadsereg vasárnap reggel közleményben azt állította, hogy az orosz csapatok foszfortartalmú lőszereket is bevetettek Harkiv régiójában, és szándékosan vesznek célba civil létesítményeket.

Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×