eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
RSZ-24 Jarsz típusú hadászati ballisztikus rakéta a moszkvai Vörös téren a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén 2019. május 9-én, a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 74. évfordulóján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Közeleg május 9. – fordulat, befejezés, folytatás?

A náci Németország fölött aratott győzelem napja 1945 óta ünnep, a Vörös téren és országszerte katonai parádékkal emlékeznek meg róla az oroszok.

A második világháborúban hozott áldozat előtti főhajtás mellett a katonai erődemonstráció is a május kilencediki ünnepségek velejárója. A második világháborúban 27 millió szovjet halt meg, így érthető, hogy ezt a napot évtizedek óta emlékezéssel töltik.

Az idei Győzelem Napjának ugyanakkor kiemelt jelentősége lehet. Vlagyimir Putyin február végén indított inváziót Ukrajna ellen, de az offenzíva egyelőre nélkülöz mindenfajta megünnepelhető mérföldkövet a BBC cikke szerint.

Putyin megmutatja, mije van

A győzelem napi felvonulást a szovjet korszakban alkalmanként tartották meg, majd Borisz Jelcin elnök 1995-ben, az 50. évforduló alkalmából újjáélesztette azt. Vlagyimir Putyin volt az, aki 2008-ban katonai felszereléseket felvonultató éves eseménnyé tette.

Az orosz identitás komoly része a Győzelem Napjára építve alakult ki, a tankönyvek és a történelemkönyvek Oroszországot mint Európa háborús felszabadítóját állítják a középpontba. A Győzelem Napjának egy átlagos évben is nagy jelentősége van: Vlagyimir Putyin ekkora vonultatja fel fegyverarzenálját és mutatja meg azt, mi mindent irányít és képvisel.

A háború szempontjából is jelentős nap lehet

Egyelőre cáfolják azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz elnök a hadjárat befejezését fogja bejelenteni – pedig Ferenc pápa korábban egy interjújában arról beszélt, hogy Orbán Viktor azt mondta neki, ez Vlagyimir Putyin terve –, ahogyan azokat a híreket is, amelyek szerint hadiállapotot vagy az orosz férfiak mozgósítását fogja bejelenteni. Az orosz hadsereg nem fogja "mesterségesen semmilyen időponthoz igazítani" akcióit – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter. Vlagyimir Putyin azt is mondta:

semmi különös nem fog történni a háború szempontjából

ezen a napon. A teljes mozgósításnál valamivel kevesebbet is be lehetne jelenteni, válaszul Oroszország nagy veszteségeire a harctéren, de ez csorbíthatná az elnök népszerűségét.

Nincs nagy friss győzelem

Miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krímet, Vlagyimir Putyin a Vörös téren ünnepelte a fasizmus legyőzéséről szóló beszéddel a napot, majd a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjébe repült, hogy több ezer néző előtt ünnepelje az újabb győzelmet.

"Idén az elsődleges cél az volt, hogy bejelentse a győzelmet, amelynek februárban kellett volna bekövetkeznie.

Hétfőre PR-trükkel készülnek:

fontos, hogy az oroszok lássák, hogy a különleges katonai művelet, amelyről hallottak, valami kézzelfogható eredményt hozott" – mondja Ernest Wyciszkiewicz, a Lengyel-Orosz Párbeszéd és Megértés Központjának munkatársa.

Mariupol miatt ünnepelhetnek

Az ukrán kormány megdöntésének ünneplése helyett a Kremlnek be kell érnie Mariupol nagy részének elfoglalásával.

A nácinak bélyegzett Azov zászlóalj fölötti győzelmet könyvelhetik el – ez a második világháború emléknapján nagy visszhangot keltene.

Erre utal az is, hogy a nagy orosz városokban 1945/2022 feliratú táblákkal várják a hétfői napot, szemben a korábbi évek 1945. május 9. feliratos tábláival.

Mariupolban ugyanakkor még nem ünnepelhetnek biztonsági okokból: Oroszország helyettes vezetője a régióban, Denisz Pusilin szerint a felvonulásra várni kell, amíg Mariupol az ő úgynevezett Donyecki Népköztársaságának részévé válik. Lesznek azonban nem részletezett ünnepi rendezvények, és az orosz tudósításban is kiemelt szerepet kaphat. Május 9-ét megelőzően a várost meglátogatta a Kreml tévécsatornája, Vlagyimir Szolovjov és a Kreml küldöttsége, amelyet Szergej Kirjenko, az elnök kabinetfőnök-helyettese vezetett.

Nem lesz nemzetközi vendég a Vörös téren

A moszkvai parádén idén kevesebb hadi eszköz és csapat lesz, mint 2021-ben, de még így is mintegy 10 ezer katona és 129 haditechnikai eszköz vesz részt várhatóan, köztük Oroszország egyik legújabb tankja, a T-80BVM, valamint a Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszer is. A légi bemutató ugyanolyan nagy lesz, mint korábban, 77 repülőgéppel és helikopterrel, a légierő pedig a Vörös tér felett Z-alakzatban – a megszálló erők által elfogadott vitatott szimbólummal – próbál.

Nem lesznek ugyanakkor nemzetközi vezetők,

amit a Kreml azzal indokol, hogy egy 77. évfordulóra nincs szükség meghívásukra, és a Győzelem Napjának üzenete egyébként is az oroszokhoz szól. A környező országokban a nap jelentősége egyre kisebb: Ukrajnában a háborús körülmények miatt csendesebb megemlékezést tartanak, Kazahsztán már harmadik éve nem tart parádét, Lettország pedig emléknapot hirdetett az ukrajnai orosz háború áldozatainak emlékére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×