eur:
392.22
usd:
362.28
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Annalena Baerbock német külügyminiszter az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos bresti talákozóján 2022. január 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Német miniszter: nem szabad engedni Putyin követelésének

Annalena Baerbock szerint az orosz katonai fellépés igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerint az Oroszország által indított háború igazolja az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokat.

"Ha a világ megváltozik, a politikának is változnia kell" - mondta Baerbock pártja, a Zöldek regionális konferenciáján szombaton az északkelet-németországi Cottbus városban. "Azért támogatjuk az ukránokat, hogy meg tudják védeni magukat, és képesek legyen harcolni az országuk békéjéért és biztonságáért" - tette hozzá.

A Németországot is tagjai közé soroló NATO tagállamainak vezetői a héten találkozót tartottak, és - mások mellett Jens Stoltenberg főtitkár közlése szerint - világossá tették, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

A német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "nemzetközi jogba ütköző agressziója nemcsak Ukrajna szuverenitása és a 40 millió ukrán elleni támadás, hanem Európa békéje elleni támadás is". Ugyanakkor aláhúzta, hogy nem lehet közvetlenül beavatkozni a háborúba, mert az veszélybe sodorná az Ukrajnával szomszédos NATO-tagállamokat.

Annalena Baerbock hangsúlyozta, "fontos a lehető leghatározottabban elítélni ezt a háborút, és egyértelműen megnevezni, ki az, aki ennek véget vethetne, és ez a személy az orosz elnök".

Kitért az Oroszország ellen kivetett szankciókra is, amelyek szerinte láthatóan működnek, hiszen Putyin hirtelen azt kezdte követelni, hogy a gázszállításokért rubelben fizessenek. Ennek a követelésnek a külügyminiszter szerint nem szabad engedni, mert a gázszállításokról kötött szerződésekben euróban vagy dollárban történő fizetést rögzítettek, és ezért a vásárlók euróban vagy dollárban fognak fizetni. "Nem megyünk bele ebbe a játékba" - jelentette ki.

Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. "Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni" - mondta a német külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×