eur:
397.72
usd:
358.5
bux:
74164.2
2024. október 1. kedd Malvin
A csernobili atomerőmű negyedik blokkjának belseje 2021. április 15-én. A sérült négyes blokkot 1986 novemberében egy ideiglenes betonszarkofággal fedték le, majd 2016-ban új, korszerű, az ígéretek szerint 100 évre biztonságot nyújtó védőburkot építettek köré negyven ország pénzügyi összefogásával. A műszaki csúcsteljesítménynek számító, 36 ezer tonna súlyú, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas, félhenger formájú acélszarkofág 2 milliárd euróba került. Az észak-ukrajnai erőmű 4-es reaktorblokkjában 1986. április 26-án bekövetkezett robbanás volt a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

Újra jönnek adatok Csernobilból - van is ok aggodalomra, meg nincs is

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára az InfoRádióban elmondta, az értékek a négy nap után újra publikus mérési pontokról megnyugtatónak látszanak, és magyarázat is van az adatvesztés előtti órák emelkedésére. Ugyanakkor a "katonai logika" tartogathat még meglepetéseket.

Az oroszok által elfoglalt csernobili atomerőműből kapott adatok alapján nem kell a létesítmény problémáira következtetni - hangsúlyozta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára.

Aszódi Attila ugyanakkor hozzátette: a katonai logika másképp működik, mint a polgári felfogás.

"A híradások szerint bevonultak az orosz csapatok, ellenőrzésük, úgymond védelmük alá vonták a létesítmény területét, de nincs arról hír, hogy műszakilag is átvették volna" - húzta alá, ez azt jelenti, az üzemeltető személyzetet valószínűleg nem cserélték le, az ottani őrök vonulhattak vissza, és orosz tankok válthatták fel a helyüket.

A telephelyen lévő sugárzási viszonyokkal kapcsolatos hírek terén viszont "több dolog is van":

  1. a csernobili dózisteljesítmény-mérők adatai eltűntek február 24-ről 25-re virradóan, mintha lekapcsolták volna a műszereket, számítógépeket, amelyek az adatokat megjelenítették
  2. négy napon keresztül nem voltak elérhetőek adatok, de úgy, hogy előtte a körzeti dózisteljesítmény jó pár ponton jelentősen, a többszörösére ugrott.

"Most ellenőriztem ezeket az adatokat, néhány mérési ponton visszatértek, újra látszanak az eredmények, ebből azt látom, hogy

a mérési pontokban a körzeti dózisteljesítmény azon a szinten van, ami korábban a pontokon nagyjából megszokott volt"

- szögezte le Aszódi Attila: ez azt sejteti, hogy a mérésieredmény-kiesés előtti felívelés "nem bizonyult tartósnak".

Úgy látja, az érkező harckocsik által felkevert por is okozhatta a hirtelen adatemelkedést, "ez tűnik hihető magyarázatnak".

Az egyetemi tanár nem is érzi úgy, hogy az oroszoknak vagy bárkinek érdekében állna, hogy baj történjen Csernobilban, "de az a baj, hogy

a katonai logika időnként nagyon máshogy működik, mint a polgári emberé.

Hogy milyen terveik vannak a szereplőknek és mit akarnak, azt sok szempontból nem értjük most, nem tudjuk".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×