eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Nicolae Ciuca ügyvivő román védelmi miniszter sajtónyilatkozatot tesz Klaus Iohannis román államfővel Bukarestben 2021. november 21-én. Ciuca, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a miniszterelnöki posztra, 2021. november 22-én megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis elnöktől. A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.
Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru

Indul a rezsicsökkentés Romániában is

Az intézkedést sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba.

A lakossági energiaárak korlátozásáról, az árkompenzáció kiterjesztéséről, és a kompenzáció nélkül tévesen kiállított energiaszámlák kijavításáról állapodtak meg a bukaresti kormánypártok, az intézkedéseket pedig sürgősségi kormányrendelettel léptetik hatályba - jelentette be hétfőn Nicolae Ciuca miniszterelnök.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetőinek éjszakába nyúló tanácskozása nyomán a kormányfő közölte: sikerült megállapodniuk arról, hogy a villamos energia esetében az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes (72 forint) árplafont 80 banira csökkentik, a tavaly novembertől bevezetett árkompenzáció esetében pedig a jogosultsági küszöböt az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. A kompenzáció nyomán így azoknak a lakossági fogyasztóknak, akik 500 kilowattóránál kevesebb villamos energiát használnak el, 68 banit kell fizetniük kilowattóránként.

A földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik, a jogosultsági küszöb pedig másfélszeresére emelkedik. Így azoknak, akik nem fogyasztanak 1500 köbméternél több gázt a (november- március) fűtésszezonban, 22,1 banit kell majd fizetniük kilowattóránként.

Az intézkedések február elsejétől március 31-ig alkalmazzák, majd ezen időszak tapasztalatai alapján döntenek a továbbiakról - magyarázta a kormányfő. Hozzátette: a szakértők becslése szerint a most bejelentett intézkedések mintegy 3 milliárd lejes többletterhet rónak a költségvetésre.

Ciuca szerint a kormánynak gondja lesz arra is, hogy a korábbi árkompenzáció figyelembe vétele nélkül kiküldött energiaszámlákat a szolgáltatók visszavonják és kijavítsák, az érintetteknek pedig nem kell tartaniuk attól, hogy késedelmi kamatot fizettetnek velük, vagy felfüggesztik a szolgálatást. A miniszterelnök a korrekció konkrét módozatáról kedden fog tárgyalni a villanyáram- és gázszolgáltatókkal.

A román fogyasztóvédelem több energiaszolgáltatót megbírságolt amiatt, hogy figyelmen kívül hagyták a magas energiaárak miatt tavaly októberben elfogadott energiaár-kompenzálásról szóló sürgősségi kormányrendeletet, és jogtalanul magas számlákat állítottak ki a fogyasztóknak. A 37 kiszabott bírság összértéke mintegy 650 ezer lej volt.

A román statisztikai intézet szerint tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamosenergia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez képest.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×