eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A horvát kormányfő vizsgálatot rendelt el a határon bántalmazott migránsok ügyében

A horvát-boszniai határon történt bántalmazásokról és az erőszakos visszatoloncolásokról a héten számolt be egy horvát tévécsatorna. A felvételek júniusban készültek, a maszkos férfiakról kiderült, hogy rendőrök voltak.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el a horvát-boszniai határon bántalmazott menekültek ügyében - közölte pénteken az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna. A belső vizsgálat szerint rendőrök követték el az erőszakos cselekedeteket.

"Átfogó vizsgálatot rendeltem el, elítéljük az erőszakot, különösen a migránsok elleni erőszakot" - nyilatkozta a kormányfő pénteken. Kijelentette, hogy az Európai Bizottság képviselőivel is tárgyal az ügyről.

"Meg kell állapítanunk, mi történt, ilyen esetek nem fordulhatnak elő" - mondta. Arra az újságírói kérdésre, hogy Davor Bozinovic belügyminiszter a történtek után továbbra is élvezi-e bizalmát, Plenkovic azt mondta: természetesen.

A horvát-boszniai határon történt bántalmazásokról először a horvát RTL kereskedelmi televízió számolt be szerdán este. Az erőszakos visszatoloncolásokról készült felvételek júniusban készültek. Azokon a tévécsatorna szerint az látható, hogy azonosító jelzés nélküli rendőri egyenruhát viselő, maszkos emberek gumibottal ütlegelik a határra érkező menekülteket. Az ügyben több uniós tagállam is érintett lehet. A tévécsatorna szerint Horvátország mellet Görögországban és Romániában is durván bántalmazhatták a határsértőket.

Az ügyben az Európai Bizottság is megszólalt. Adalbert Jahnz, a bizottság szóvivője kijelentette: amennyiben bebizonyosodik, hogy Horvátország az Európai Unió által határvédelemre szánt pénzekből olyan embereket alkalmazott, akik az erőszakos cselekményeket elkövették, felfüggeszthetik, de vissza is kérhetik a támogatásokat.

Ylva Johansson belügyi uniós biztos pénteken már enyhébben fogalmazott. A horvát belügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követően elégedettségnek adott hangot azzal kapcsolatban, ahogyan Zágráb kezeli a helyzetet.

"El kell mondanom, hogy a horvát kormány komolyan áll az ügyhöz" - fogalmazott.

Úgy vélte: Zágráb a határok védelmét úgy látja el, ahogy azt kell. Világos nézőpontot képvisel, amely szerint határvédelemnek mindig összhangban kell lennie a jogállamisággal és az alapvető jogokkal - hangsúlyozta a biztos.

Nikola Milina országos rendőrfőkapitány pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a belső vizsgálat kiderítette, hogy

a maszkos férfiak valóban a rendőrség kötelékében szolgálnak. Azonnali hatállyal felfüggesztették a szolgálati jogviszonyukat, és eljárás indult ellenük.

Jelezte: az ügyészséggel további vizsgálatot folytatnak, hogy feltárják az ügy teljes hátterét.

"Nem engedhetjük meg, hogy az eset befeketítse a rendőrség munkáját" - szögezte le a rendőrfőkapitány.

Címlapról ajánljuk
Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Oscarral felérő elismerést kapott a magyar táncművész

Először nyerte el magyar táncművész a balettvilág egyik legrangosabb elismerésének számító Benois de la Danse-díjat: Balázsi Gergő Ármin a legjobb férfi táncos díját kapta megosztva Artyemij Beljakovval, a moszkvai Bálsoj vezető táncosával. A Pygmalion-hatás címmel bemutatott produkcióban nyújtott alakításáért jelölték az elismerésre. Balázsi Gergő Ármin az InfoRádióban azt mondta, arra a legbüszkébb, hogy első magyarként haza tudta hozni ezt a díjat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×