eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) megbeszélést folytat Jelena Viktorovna Burmisztrovával, a Gazprom elnökhelyettesével az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés aláírása előtt a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Ukrajna is bekéreti a kijevi magyar nagykövetet

A magyar fél is ezt tette a budapesti ukrán nagykövettel.

Az ukrán külügyminisztérium bekéreti Budapest kijevi nagykövetét, hogy tudomására hozza az ukrán fél álláspontját a Magyarország és a Gazprom orosz gázipari vállalat hétfői gázmegállapodásáról – közölte az RBK-Ukrajina ukrán televízióval Oleh Nikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Megerősítve, hogy az ukrán nagykövetet bekérették a budapesti Külügyminisztériumba, kijelentette: "Az ukrán külügyminisztérium hasonlóképpen behívja Magyarország nagykövetét Kijevben, hogy tudomására hozza az elvi álláspontunkat" – mondta a szóvivő.

Az RBK-Ukrajina emlékeztetett Kijev álláspontjára is, amely szerint

az orosz gázszállítás Magyarországra Ukrajna megkerülésével "aláássa Ukrajna nemzetbiztonságát és Európa energetikai biztonságát",

másrészt a megállapodás komoly csapást mért az ukrán-magyar kapcsolatokra.

A külügyi szóvivő hozzátette, hogy az ukrán fél határozott intézkedéseket tesz a nemzeti érdekek védelmében.

A kijevi média idézte kedd reggel Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki az ICTV ukrán televíziónak hasonlóképpen azt mondta, hogy Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből. A tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.

Szijjártó Péter külgazdasági miniszter kedden a közösségi oldalán közölte: Magyarország szuverenitása megsértésének tartja, hogy Ukrajna meg akarja akadályozni Magyarország biztonságos gázellátását, Budapest ezt kikéri magának, és a Külügyminisztérium keddre bekérette az ukrán nagykövetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 28. 22:05
×
×
×
×